Бананът създава тропическа атмосфера

Банановите растения стават все по-популярни. Тяхното отглеждане е истинско удоволствие и лесен начин да се създаде тропическа атмосфера у дома и в градината. Те растат бързо, а повечето от тях раждат плодове на втората година. В повечето случаи плодовете са по-вкусни от тези, които се продават в магазините или на пазара.

Грижи: Повечето бананови растения обичат частична сянка, голямо количество вода и тор. Необходимо е наторяването да става по точна схема, за да се образуват здрави и големи плодове.

Място: Ако отглеждате банана в саксия или сандък, оставете поне 8-10 см разстояние между грудките. Можете да го засадите и в градината, но температурата на въздуха трябва да е поне 10 градуса.

Размножаване: Засейте семената на дълбочина 2,5 см в поднос или саксия с влажна, наторена почва. Поставете контейнера на топло място и поддържайте постоянна температура 20-25 градуса. Помнете, че растението се нуждае от светлина. Поникването може да отнеме от 1 до 6 месеца.

Когато пораснат достатъчно, за да се обработват, засадете растенията в саксия или сандък, на дълбочина 7,5 см. Внимавайте да не увредите корените. За бързия растеж е необходима много светлина. През лятото бананът може да се изнесе на двора и да се прибере вкъщи преди първите студове. През зимата ограничете до минимум поливането. Някои листа могат да покафевеят, което е нормална реакция за сезона. Ако решите да захванете банан от грудка, най-важното е да осигурите добро отцеждане на почвата. Тя трябва да е леко влажна, но не и подгизнала, за да се избегне загниването.

12