Доказано е: Щастливият брак увеличава продължителността на живота

Щастлива двойка

Холандски учени открили, че щастието в брака допринася за дълголетието. За това експерти  събирали данни за различни жизнени фактори на изследваните семейства в продължение на 8 години.

Учените искали да получат данни за степента на удовлетвореност от живота, подкрепата на друг партньор, наличието и честотата на физическата активност, съобщава изданието Medic Forum.
Известно е, че около 16% от хората са починали преди завършването на изследването (всички смъртни случаи са били в семейства с по-малка степен на удовлетвореност от брачния живот). Освен това всички починали принадлежали към групата на по-слабо образовани и с по-ниски доходи хора.  В тази категория също били хора, които водят недостатъчно активен начин на живот и имат влошено здраве.

Според заключенията на изследователската група щастливият семеен живот е напълно способен да повлияе на общото състояние на здравето на хората. А подкрепата и любовта в брака имат благоприятен ефект върху тялото, удължавайки живота.

В хода на работата учените провели национално представително проучване, в което взели участие близо 4,5 хиляди двойки. Освен това, за да определят продължителността на живота и смъртността, експертите са използвали националния индекс на смъртта, предоставен от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

  Учените посочиха 5 продукта за дълголетие
18