Защо е добре да има само едно дете в семейство: 3 интересни факта

Родителите имат повече време и внимание да отгледат едно дете

Според специалистите децата, които са израснали без братя и сестри, са по-успешни в учението си и е по-малко вероятно да пият алкохол.

Възпитанието само на едно дете има определени предимства, които са свързани с развитието на детето, казват специалистите, правили анализа.

Единствените деца в семейството имат по-близки отношения с родителите

В проучване на психолога Тони Фабло, публикувано през 1986 г., се казва, че сред анкетираните деца тези, които израстват сами в семейството, имат по-силни и по-добри отношения с родителите си. А в проучване във Франкфуртския университет социолозите разбрали, че от 20 хиляди германски ученици 25% от самотните деца вярват, че имат много добри отношения с родителите си.

Единствените деца в семейството са по-умни

Психолозите Тони Фалбо и Дениз Полет, анализирайки 115 проучвания за семейства и деца в САЩ и Канада, открили, че децата без братя и сестри са по-добри в училище и са по-уверени.

Друго проучване, публикувано през 2004 г., установло, че тийнейджърите, които са израснали без братя и сестри, са по-успешни в училище и по-малко вероятно да пият алкохол. Но малко по-висока интелигентност и амбиция характеризират по-големите деца в семействотата с повече деца. Психолозите приписват това на факта, че родителите обръщат повече внимание на тях, а единствените деца прекарват повече време и общуват с възрастни, което стимулира тяхното развитие.

  Как да поддържаме личното си пространство и баланс в отношенията

Фалбо обаче обръща внимание на факта, че интелектуалните предпочитания на самотните деца са по-забележими при бебетата, но с възрастта те намаляват.

Едиснтвените деца са по-креативни.

Китайско проучване установило, че самотните деца са по-креативни. Например възрастните, израснали без братя и сестри, били в състояние да предложат по-оригинални решения на хипотетични проблеми.

И всичко това се дължи на факта, че при децата, израстваи сами в семейството, мозъчните центрове, свързани с гъвкавостта на мисленето, въображението и планирането, са различни от подобни мозъчни центровена други деца, казват учените.

Изследователите смятат, че това се дължи на дълги часове игра сами, когато децата са принудени самостоятелно да измислят игри и да решават проблеми. Но имайте предвид, че децата, които израстват без братя и сестри в зряла възраст, често съжаляват за това.

Данните от последните преброявания показват, че като типична форма на семейството в България е утвърден еднодетният модел. Броят на семействата с едно дете нараства между преброяванията и е 63.3.% от всички семейства с деца.

158