Защо не бива да възпитаваме детето като вегетарианец – отговорът на специалиста

вегетарианство

Родителите трябва да разберат, че вегетарианството трябва да бъде съзнателен избор на всеки човек. Всяко дете се нуждае от балансирана диета за здравословно развитие. Трябва да получава хранителни вещества и от месото на животните.

Редакторите на The Village попитаха специалист по детско хранене дали е възможно да се отгледа дете като вегетарианец и как това ще се отрази на здравето.

Разбира се, както възрастните, така и децата не реагират на липсата на месо, а на липсата на хранителни вещества. Въпреки това, при децата това се проявява по-бързо и следователно значително влияе на здравето.

Например, недостигът на витамин В12, който може да бъде получен от храни от животински произход, може да доведе до анемия, загуба на апетит, забавяне на развитието и по-сериозни последици. Растителните заместители на животинския В12, като спирулина, нори или ечемик, са неефективни.

Ако родителите решат да отглеждат децата си като вегетарианци, те трябва да бъдат подготвени за факта, че детето, след като порасне , ще има право на самоопределение и ще може да се откаже от тази идея.

  Месоядните или вегетарианците живеят по-дълго?

Вегетарианството в ранна възраст може да бъде много вредно за детето.

Според експерта, човек трябва да яде разнообразни храни, тоест да приема храна от растителен и животински произход. И това е важно, защото е невъзможно напълно да се заменят животинските протеини с растителни.

Освен това някои микроелементи и витамини влизат в тялото само с месо и риба. Особено опасно е изключването на месо и животински продукти от диетата на деца, бременни и кърмещи жени.

Учените са доказали, че недохранването през първите две до три години от живота нанася непоправима вреда на организма за цял живот и значително увеличава риска от различни заболявания. Освен това детското вегетарианство може да доведе до намаляване на устойчивостта към вирусни заболявания.

В детска възраст диетата със сурова храна също е неприемлива, тъй като термично непреработената храна може да бъде източник на патогенни микроби и паразити.

Следователно, хранете детето правилно: храна от растителен и животински произход, а в по-осъзната възраст то ще може самостоятелно да определя своите вкусови предпочитания.

29