Как да защитим детето си от грип?

Предпазване на детето от грип

Грипът е изключително мъчителен за децата, тъй като те го преодоляват по-трудно от възрастните. През следващите седмици се очаква сезонно изостряне на инфекциозните заболявания. Следователно въпросът „как да защитим дете от вируси“ отново става актуален.

Децата често се разболяват и това е съвсем нормално, защото имунитетът им тепърва започва да се среща с всички патогени и дразнители. Това е важен етап от формирането на здравословна микрофлора, която изисква отговорно отношение. Зависи от родителите дали детето ще получи или не усложнения при неуспешно лечение.

От ранна възраст изпращаме децата в детски градини и училища, където обменят микрофлора. Ето защо не трябва да допускате детето да посещава образователна институция дори при най-малката проява на симптоми на настинка при него.

Но грипът е коварен в това, че неговият носител може да предава болестта на други хора, без дори да знае за присъствието му в себе си – ден преди появата на първите си симптоми. Заболяването може лесно да „мигрира“ от дете на дете, не само чрез въздупно-капков път, но и чрез предмети от домакинството, като например играчки, моливи и книги, ако върху тях е кихнал или кашлял вирусоносител.

Трябва да се има предвид, че децата са най-податливи на инфекции в предучилищна и начална училищна възраст – 5-8 години, и когато навлязат в пубертета – от 12 до 15 години. Това се доказва от високия процент на заболеваемост сред децата на тази конкретна възраст. Често това се отразява на учебната ефективност, тъй като малко деца успяват да наваксвт пропуснатите часове.

  СЗО: Пандемията на коронавирус е под контрол

Въпреки факта, че да се разболяват в детска възраст е нормално, всякакви дихателни инфекции (особено вирусни) могат да причинят сериозни последици. Ако не се лекуват, могат да причинят редица сериозни бактериални усложнения, като тонзилит, отит, бъбречни заболявания и дори пневмония.

Бактериалните заболявания трябва да се лекуват с антибиотици, чиято прекомерна или неуспешна употреба може да доведе до антибиотична резистентност или намаляване на имунитета, като по този начин повишава риска от хронично възпаление. Тоест, детето може да има такива хронични заболявания като синузит, риносинуит, бронхит, тонзилит и астма. Установено е, че най-изразеното увеличение на хроничната заболеваемост се наблюдава в училищния период – на възраст от 7-18 години.

Как да разбера, че детето има грип?

Симптомите на детския грип са малко по-различни от тези при възрастните. Именно поради това някои родители първо възприемат грипа като заболяване на стомаха.

Заболяването започва по-бързо и по-тежко от обикновена настинка. Децата обикновено се чувстват най-лошо през първите 2-3 дни на болестта.

 Грип при деца – симптоми

– Треска, телесна температура над 38 ℃
– Втрисане и треперене
– Слабост
– Главоболие
– Болки в тялото
– Суха, дрезгава кашлица
– Болки в гърлото
– Повръщане и болки в корема

Как да предпазим детето си от грип?

Има два варианта за предпазване на дете от вируса: ваксинация и цялостно прочистване на назофаринкса със средства, които са клинично доказани като ефективни.

Трябва да се ваксинирате срещу грип веднъж годишно, а ваксинацията е ефективна защита срещу повечето грипни патогени. Обикновено се препоръчва да го направите през есента, няколко седмици преди началото на студения сезон. Дори ако след ваксинацията детето все още е болно, болестта ще премине в много по-лека форма.

  В Китай съобщиха за открита ваксина срещу Коронавируса

Промиването на носа е ефективно. Не трябва обаче да измъчвате дете със содени разтвори или сок от лук, защото те изсушават носната лигавица, в резултат на което вирусите се прикрепят към нея по-добре, а и причиняват на децата стрес от лечението.

От дълго време на пазара има ефективни и по-приятни за децата лекарства, които не само ще предпазят децата от инфекции, но и ще запазят нервите на техните родители.

Как да изберем подходящото средство за изплакване на носа и правилните превантивни мерки?
Средствата за промиване на детските нослета не само трябва да са антисептични и противовъзпалителни, но и да нямат горчив вкус. Помолете в аптеката за препоръка. Препаратът трябва да е ефективен за предотвратяване на остри респираторни вирусни инфекции и грипни вируси, тъй като ефективно прочиства всички вируси и бактерии от лигавицата, без да я изсушава.

В тези разтвори солевият състав е близък до кръвната плазма, което го прави благоприятен за организма на детето.

По време на клиничните проучвания е установено, че отсъствието на ученици, които промиват носа веднъж на ден, намалява с 4,1 пъти.

За да бъде ефективна превенцията – не забравяйте, че е най-добре детето да изплакне носа веднага след завръщането си от училище, детска градина или разходка, като по този начин сведе до минимум възможността за продължителен контакт с патогени.