Как да отслабнем след коледните празници: ефективни съвети от диетолог

Диета

Коледните и Новогодишни празници оставиха след себе си няколко излишни килограма, дехидратирана кожа, както и напълно провален режим. Как да се върнете във физическа форма и да започнете да работите ефективно след празниците – прочетете материала.

След новогодишните празници няма нужда незабавно да започнете с гладуване. Най-подходящото решение е просто да се върнете към обичайната си диета, а също така да възстановите съня и храненето.

Идеалният вариант след празниците – 4 хранения на ден: закуска, обяд, вечеря и една от всякакви закуски. Вечерята трябва да бъде не по-късно от 2 часа преди лягане.

Разбира се, може да направите и един разтоварващ ден. Но след 4-5 дни и по-добре през уикенда.  Не бива да гладувате напълно. Най-добрите варианти за хранене през този ден са извара с ниско съдържание на мазнини, елда и бяло месо.

Легнете навреме

По време на празниците често лягаме сутрин и след употреба на алкохол. През деня е неизбежно сте чувстваме уморени. В допълнение, некачественият сън също влияе на фигурата не по най-добрият начин.

  Разкрит e популярен продукт, причиняващ рак

Когато спим, тялото произвежда хормона кортизол, който устоява на инсулина и нормализира метаболизма. Ето защо, връщайки се към работния график, е важно преди всичко да нормализираме режима на сън. Легнете всеки ден не по-късно от 22:30 и спете 7-8 часа.

Възстановяване на водния баланс

Необходимо е да се пие 1,5-2 литра течност на ден – това далеч не е новина за никого. 50% от нея трябва да бъде чиста негазирана вода, а останалите 50% – неконцентрирани чайове и отвари, например от лайка. С тяхна помощ можете да постигнете лека детоксикация на тялото.

Наддаването на тегло по време на новогодишните празници на практика е около 3-4 килограма. Ако през последната седмица на декември и първите дни на януари любимият ви спорт е бил разходка до хладилника и обратно, започнете да въвеждате физическа активност постепенно. След работа, направете малка разходка.

Най-полезният подарък за Нова година може да е абонамент за фитнеса. Но резултатите ще бъдат едва когато започнете да ходите на редовни тренировки.