Кои генетични черти се предават на децата от мама, а кои от татко

Какви гени се предават на децата от родителите

Какви гени се предават на децата от родителите

Не е тайна, че родителските гени и начинът на живот влияят на външния вид и здравето на детето. Интересно е, че гените на бащата по-често стават доминиращи, тоест те се проявяват, но някои характеристики у детето са изключително от майката.

И така кои гени се предават на детето от майката, а кои от бащата, съобщава изданието Coma.

Какви генетични особености децата наследяват от татко?

Сърдечно заболяване
Проучване на учени от университета в Лестър установи, че мъжете са почти 50% по-склонни да страдат от заболявания, които засягат коронарната артерия (когато доставката на кислород до сърцето намалява). И тази функция може да бъде предадена на синовете.

Психични разстройства
Най-честите психични разстройства, които се предават от мъже на деца, са шизофренията и ADHD. А с възрастта на бащата рискът се увеличава, защото с течение на годините ДНК мутира. Но ДНК на жените не се променя през целия живот.

Проблеми със зъбите
От баща си детето може да наследи проблеми и със зъбите. В крайна сметка мъжките гени, които са отговорни за формата на челюстта и здравето на зъбите, са много по-силни от женските. Следователно, от баща, син или дъщеря могат да получат криви зъби или слаб емайл.

  4 правила за да отгледате син, който да уважава жените

Проблеми с фертилитета
Мъжете с лошо качество на сперматозоидите могат да „предадат” същия проблем на своите синове. Така казват учените в проучване, публикувано в списанието Human Reproduction.

Дори ако двойката е успяла да роди дете с помощта на IVF (изкуствено осеменяване), синовете вероятно ще се борят с безплодието по същия начин като баща си.

Гените на бащата определят пола – момче или момиче. Ако спермата на бащата носи Х хромозома, тогава в комбинация с Х хромозомата на майката се получава момиче. И обратно – ако спермата на бащата е заредена с Y-хромозома, ще има момче.

И за да предскажете пола на нероденото дете, трябва да разгледате родословното дърво на бащата, показва проучване, публикувано в Science Daily.

Цвят на очите
Всъщност гените и на двамата родители играят роля за това какъв цвят на очите ще получи детето. Но най-често му се предават чертите на лицето и цвета на очите на баща му – гените му доминират над гените на жената.

  Как да останете заедно след карантина: практически съвети от психолог

Растеж на деца
Много зависи и от родителските гени. Ако бащата е висок, тогава децата също ще са високи.

Какви генетични характеристики децата наследяват от майка си?

Интелигентност
Интелигентността се предава на синове от техните майки. Дъщерите наследяват ума и от баща, и от майката. Но само 40% от интелекта се предава генетично, останалите 60% зависят от образованието и обучението.

Интелигентността от баща се предава генетично само на дъщерите и това е половината. А синът може да наследи интелигентността само от майка си, като тя, от своя страна, я наследи от баща си.

Външен вид
Синовете ще получат по-голямата част от външния си вид от майка си. В случай на раждане на момиче, тя получава еднакъв брой гени и от двамата родители..

237