Комбуча не е просто гъба

Комбуча е уникална гъба, от която се приготвя чаена напитка с изключителни здравословни качества. Чудотворната гъба помага за отслабване и се бори срещу целулита. Комбуча не е просто гъба.

Историята на гъба комбуча започва 250 г пр. Хр. в Китай – в династия Ян пиели напитка от ферментирал чай, наречена „еликсир на безсмъртието“. По-късно в Русия е известна като „чаен квас“, в Австрия като „комбухер“, а в Америка като „комбуча“. Наричат я също „гъбата от Манджурия“ и „чудотворната гъба“. В превод от японски комбуча означава чай (ча) от водорасли (комбу).

Комбуча – хранителни качества
Комбуча е богата на витамините В1, В2 и В6, минералите желязо, калий, натрий, сяра, фосфор и хром, органични киселини (оцетна, глюконова, ябълчна и др.), аминокиселини, активни ензими, полифеноли и т.н. Въпреки че я наричат гъба, всъщност комбуча е плесен, която е образувана от микроорганизмите Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii и Zugosaccharomyces bailii.

комбучаКомбуча притежава уникалното свойство да синтезира целулозна мрежа, която прилича на плесен, затова друго от многото й наименования е „чаена гъба“. Популярният в Русия чаен квас (изключително полезна кисела газирана напитка) се приготвя като комбуча се отглежда 7 дни в подсладен черен или зелен чай.

Комбуча – здравословни качества

Аминокиселините, съдържащи се в комбуча, се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която смазва ставите и предпазва от тендинит.

Има силни антибиотични свойства.
Чаената гъба помага за отслабване и се бори с целулита.
Полезна е при безсъние, проблеми с паметта, язви, възпаление на ставите и ПМС.
Комбуча прочиства кръвта, изглажда кожата и сгъстява косата.
Укрепва имунната система.
Значително подобрява състоянието при подагра, артрит и атеросклероза.
комбуча

Комбуча е напълно безвредна, но може да предизвика алергии. Предлага се и в България – в магазините за здравословно хранене. Може да я закупите и онлайн.

Източник:dieti.rozali.com