Кремовете за слънце могат да причинят недостиг на витамин D

Витамин D е важен за здравето на костите, тъй като помага за усвояването на калция.

Също така, засяга по-добро функциониране на нервите и мускулите и укрепва имунната система. Липсата на витамин D може да доведе до намаляване на плътността на костите, а с това се увеличава риска от фрактури и остеопороза.

Някои хранителни продукти съдържат витамин D, като рибата или черния дроб, но в малки количества. Така че най-добрият източник на витамин D е излагането на слънчева светлина. Лъчите проникват в кожата, а с това холестерола, какъвто е 7-дехидрохолестерола, го превръщат в активна форма на витамин D-3.

Учени от университета в Калифорния, водени от Ким Фотенхауер, правили клинични проучвания за недостиг на витамин D и са заключили, че кремовете за слънце с SPF 15 или по-висок фактор могат да намалят производството на витамин D до около 99 процента.

Поради това те препоръчват на хората два пъти седмично по половин час да бъдат на слънце без използване на защитни кремове. Такова излагане на слънчева светлина няма да увеличи риска от рак на кожата, а тялото ще произведе оптималното количество витамин D.

Проучването е публикувано в списанието на Американската асоциация за остеопатия.