Лимон за лъскава и здрава коса

Лимонът придава жизненост, блясък и здравина на косата ви.

За блондинките богатият на витамин С плод е пръв приятел, защото ще им помогне да “задържат” слънчевите лъчи. Русокоските могат да поддържат цвета си, като разтворят сока на 1 лимон в обикновена вода в съотношение 1:1. Ароматната вода се нанася на отделните кичури и се застава на слънце за около 10-15 минути. Единственото условие е косите ви да са здрави и естествено руси.

Останалите могат да се подложат на не по-малко полезната процедура “ароматно изплакване”. Вземете запарен черен чай и го кипнете в 2 литра вода, заедно с 1 ч.л. зелен чай. Оставете отварата да изстине и добавете пресен сок от 1 лимон, като добре разбъркате. Изплакнете измитата коса с ароматната смес. Не е необходимо да изплаквате. Този витаминозен коктейл придава на косата блясък, особено през зимните месеци. Рецептата ще ви помогне и да се избавите от досадното статическо електричество, което се получава от съприкосновението с вълнени дрехи.

  Лимони срещу акне, черни точки и мазна кожа

Имате ли мазна коса, също ще ви помогне полезният кисел плод. Рецептата е проста: настържете 1 лимон на едро ренде заедно с кората. Сложете го в стъклен буркан и залейте със 100 г водка. Затворете плътно капака и оставете да престои 5-7дни на тъмно място. След това прецедете настойката през двойна марля и към чистия филтрат добавете 1 ч.л. глицерин. Разбъркайте добре с дървена лъжичка и отново затворете буркана. Косата се обработва с този разтвор 30-40 минути преди миене на главата, като се разделя на кичури.

За блясък и лесно разресване може всеки ден да третирате прическата с лимонена вода. Тя се приготвя много лесно. В метален съд се кипват 1/2 чаша вода, като сложите в нея шепа лимонена или портокалова кора. Оставете да ври 10-15 минути. Втрийте в корените на косата 30 минути преди къпане. След това измийте косата с мек шампоан.

146