Нуждата от имуностимулатори е индивидуална

Имунитет

При някои заболявания е задължително да се пият имуностимулатори, при други ­ противопоказно

Поддържането на имунитета с лекарствени или растителни средства се превръща напоследък в мания. Купуват се скъпи имуностимулатори ­ безразборно и в много случаи ненужно.

Пиенето на определени препарати е полезно, дори задължително за някои групи хора. Например при дисбактериоза, при чести инфекции, рецидивиращи херпеси, след химиотерапия.

Имуностимулатори например не трябва да пият хора, чиито роднини боледуват от автоимунни заболявания.

Добре е преди да се “хвърлите” на определено средство, да се консултиране с имунолог. Той ще ви назначи нужните изследвания и ще направи схема. Голяма част от имунопрепаратите, които се продават без рецепта, не влияят силно на имунната система. При настинка биха могли да помогнат. Но “профилактичното” им приложение не се препоръчва от специалистите.

Лекарят трябва определи реалната и индивидуална нужда от имуностимулатори. Статистиката твърди, че едва 5 на сто от хората действително имат истинска потребност. Ролята на защитата е да се бори с враговете, които навлизат в организма и могат сериозно да навредят на здравето.

  5 признака, показващи отслабена имунна система

Имунологът може да назначи изследвания при чести пневмонии, гнойни заболявания на кожата, хроничен бронхит, инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт, гъбични инфекции.
Има два вида имунитет. Единият е придобит, а другият вроден. Вроденият се предава от майката на зародиша. Придобитият се създава от организма след прекарано заболяване, при което се изработват антитела срещу инфекциозните агенти на съответната болест. Когото тя се появи отново антителата на имунната система се увеличават и дават имунен отговор. Когато информацията за защита срещу определена болест се е запазила, казваме, че има имунологична памет. Ваксините пък създават изкуствен имунитет. Те съдържат изработени антитела срещу даден агент. Има хора, които оспорват това, но специалистите твърдят, че е грешка.

ПОГРЕШНИ СХВАЩАНИЯ

Разпространено е мнението, че ако се храним богато, ще засилим имунитета си. Ако това “богато” хранене означава еднообразна храна, например само месо, едва ли ще задоволим нуждите на организма си от полезните витамини и минерали.

Много хора смятат, че трябва непрекъснато да пият витамин С, Е или А. Да, тези витамини са силни антиоксиданти, но тава са лекарствени средства, които си имат и противопоказания. Затова не трябва да се прекалява с тях. Освен това за подсилване на защитните сили е необходим комплексен подход. Вашият организъм може да има нужда и от други витамини.