Синдром на хроничната умора – как да се справим

Хорнична умора

Всички може да се съгласим, че в този забързан живот, дните ни са доста натоварени. Естествено е да се чувстваме уморени в някои моменти през тези дълги дни. Ако ви се иска да се върнете в леглото, вместо да работите, да спортувате или си вършите редовните домашни задължения, тази статия е за вас!

Дишайте дълбоко

Да, всички ние дишаме без да мислим за това. Въпреки това, често не дишаме правилно. Дълбокото дишане помага за по-доброто пренасяне на кислород до клетките на тялото, заедно с хранителните вещества в кръвта. Също така помага в процеса на извеждане на токсините чрез лимфната система. Ако не се детоксикирате правилно, което всъщност е задача на правилното дишане, ефектът е увеличаване на теглото, загуба на мускулатура, възпаление и умора. Опитайте, дишайте дълбоко няколко пъти, веднага ще се почувствате по-добре и по-будни.

Пийте вода

Ако досега не пиете много вода, трябва да започнете! Може би това е причината да се чувствате уморени. Сок, безалкохолни газирани напитки и други подобни неща са забранени, ако сте уморени. Дехидратацията намалява обема на кръвта, а това от своя страна създава умора. Всъщност напитките пълни със захар създават дехидратация. ,, Водата е царица“- свикнете да пиете чаша вода, когато сте уморени. Нека винаги на бюрото ви да има пълна чаша с вода. Това е най-добрият начин, защото ако трябва да станете и да си вземете вода, често ще забравяте, особено ако работите интензивно. Ако водата ви е под ръка, ще си изградите навик да пиете често. Ще се изнеадате  колко бързо водата ще ви освободи от премореноста.

Станете и се разходете

Понякога нашата умора е причинена от летаргия. Особено, когато трябва да работите на компютър или да седите на бюрото по цял ден. Движение, всяко движение е упражнение. Двишейки тялото създавате повишен кръвоток, което от своя страна увеличава енергията и побеждава умората. Движението също ви кара да дишате дълбоко, вече знаете ползите от дълбокото дишане. Следователно, всичко, което трябва да направите, е просто да станете, малко да се протегнете и да се раздвижите. Най-добре ще бъде да правите това на всеки час. Ами станете и се раздвижете, веднага ще се почувствате по-будни!

Слушайте музика

Винаги, когато е твърде тихо, много лесно ни става скучно. Скуката води до умора. Пуснете радиото или извадете iPod-а изапочнете да слушате любимите си мелодии. Веднага може да превърнете скуката и премореноста в интересен, забавен момент. Както си тананикате любимите си песни наум, умората постепено ще изчезне. А ако можете да станете и потанцувате, тогава – още по-добре.

Смейте се

От смеха има много ползи, като например освобождаване на ендорфини, което ви кара да се чувствате по-добре. Това също гони чувството на умора. Не е необходимо да се смеете на глас, дори само намирането на нещо забавно е полезно. Започнете да четете вицове в интернет, слушайте любимото си радио шоу или гледайте забавни клипове в YouТube. Ще забележите, че след като започнете да се смеете се ободрявате..

Кажете какво мислите

Много е лесно да се почустваме уморени, когато сме тихи. Лесно чувстваме умора по време на монотонни рутинни действия. Лекарството е да участвате в разговор! Говоренето може да даде същите ползи, както и движението (в края на краищата, се движат мускулите когато говорите) и когато сте част от  разговор или дискусия това дава допълнителен тласък за фокусиране и енергия, за да се противопоставте на чувството на умора. Кажете нещо на колегите или вземете телефона и се обадете на любимия човек за няколко минути. Ако сте сами, тогава можете да тананикате любима мелодия на глас!

Бърза дрямка

Леката дрямка посред бял ден е чудесен начин да се възобновите и да се увеличи  енергията до края на деня. Въпреки това, повечето хора, които работят на обществени места не могат да дремнат! Това, което може да направите, е ултра бърза дрямка, която се състои от просто затваряне на очите за няколко минути, почистване на ума, дълбоко и бавно дишане и след това се заемете отново за работа. Това може да направите в почивката или дори на бюрото. Набързо ще се освободите от преумората и ще станете по-концентрирани. Изпълнението на някоя от тези техники ще ви накара да се чувствате по-будни, енергични и ще повиши концентрацията. За дългите работни дни, решаващо е използването на такива методи в ежедневието, за да може да издържим без да се чувстваме уморени постоянно.