10 полезни фрази, които ще помогнат на децата да ядат по-малко сладкиши

Сладкиши

След празниците, изпълнени със сладкиши и десерти може да бъде трудно да се настроим към здравословен начин на живот с по-малко захар. Експертите уверяват, че е съвсем лесно да ограничите сладкото на децата и това можете да направите това без плач и разправии.

Ще бъде чудесно да научите децата да се наслаждават на сладко само понякога, а не постоянно.

Ето няколко фрази, които ще помогнат на децата да ядат по-малко захар, без да се стига до нерви и плач.

Сладкиши само за празници и рожден ден, но не и за всеки ден

Кажете на децата, че яденето на торта или сладки е само за празнични събития. Можете да отбележите, че някои ястия трябва да се ядат по специални поводи, докато здравословните храни ядем всеки ден, за да имаме здрави тела и да се чувстваме добре.

„Чувствам се много по-добре, когато ям много плодове и зеленчуци.“

Вместо да се фокусирате върху това защо захарта е лоша, опитайте да съсредоточите децата си върху всички добри причини да ядат здравословни храни. Можете да говорите за това как яденето на моркови ни дава по-добро зрение или че яденето на зеле ни помага да се чувстваме добре и да имаме много енергия за игри.

  Как да учите с децата уроци без стрес и крясъци: съвет на експерт

„Какъв плод искате за обяд?“

Бъдете щедри в това да оставите детето си да избира здравословни храни за ядене. Два или три варианта е добре. Можете да им позволите да избират плодове в хранителния магазин или да предложат нещо за пазаруване.

Когато сами избират сладки плодове, те ще забравят за вредните сладки.

„Да видим дали можем да направим дъга в чиния“

Кой не обича дъги? Използвайте универсалната им привлекателност в своя полза и насърчете децата да правят свои ядливи дъги.

Направете допълнително забавление, като напишете списък с цветове с моливи (по един молив за всеки цвят на дъгата) и го вземете със себе си в магазина. Нека вашето дете да избере един зеленчук или плод с подходящ цвят.

Например, можете да направите дъга от диня, портокал, пъпеш, киви, грозде, сливи, боровинки.

Можете да изядете един бонбон за вечеря, но това не е закуска

Уверете се, че децата знаят, че могат да се наслаждават на сладкишите. Вместо да казвате, че сладкишите развалят зъбите, просто ги научете кога могат да ги хапват. Може да бъде например само в петък вечер или в празнични дни и други подобни. Наличието на ясна граница ще помогне за намаляване на постоянните молби за сладкиши.

  Как да покажем на детето своята любов

Сладките стават специални, когато ги няма всеки ден.

Научете детето си, че сладкишите са част от забавлението за празниците. Кажете, че това са специални традиции, на които се радваме всяка година и те помагат да направите празниците вълшебни.

Добавете също, че не би било забавно, ако елхата стоеше вкъщи цяла година или всеки ден носим карнавални костюми. Обяснете, че сладкишите няма да са толкова забавни, ако ги ядем непрекъснато.

„Забелязах, че не си се наспал добре, след като яде сладкиши снощи“

Можете да обясните ефекта на захарта върху тялото. Понякога си струва да кажем, че захарта е лоша, но това не означава, че не бива да се яде. Просто им кажете директно, че захарта нарушава съня, концентрацията или каквито и да е други ефекти, които сте виждали.

20