14 неща, които всеки баща е длъжен да направи за малката си дъщеричка

Първата любов на всяко момиченце безспорно е баща й. Връзката, която съществува между баща и дъщеря е специална и в бъдеще ще оказва влияние при избор на партньор в живота и човек, с когото да има собствени деца. Затова е задължително бащата да бъде пример за подражание и мъдър учител през целия живот на детето.

Обръщайте й внимание, даже когато е съвсем мъничка

След работа намирайте време да си поиграете с нея, да разговаряте, да й сложите пижамата и да й почетете преди заспиване. Ще дойде ден, когато няма да можете да правите нищо от това.

Дръжте я за ръка

Мислите си  – какво пък толкова, да я държа за ръка. Но това означава много повече. Със своята ръка й давате увереност че е в безопасност и винаги ще бъдете до нея, когато й потрябвате.

Често й казвайте, че е красива

Казвайте й че е красива когато се събужда, когото отива да играе с приятелите си, когато отива на училище, а не само когато й облечете нова рокля за някое празненство. Кажете й, че е прекрасна и винаги е радост за очите ви.

Наслаждавайте се на всеки момент

Сигурно сега тя си играе с куклата си. Но само да огледате и ето че момиченцето се е превърнало в зряла и самостоятелна жена и престава да бъде малка. Затова използвайте всеки миг и го превърнете в прекрасен. Играйте с нея, помагайте й, разхождайте се за ръка в парка, четете преди сън.

Създайте й прекрасни спомени

Организирайте съвместни занимания извън ежедневните 0 видеоиграта и таблета няма да ви сближат. Заведете я в парка или на екскурзия, карайте ролери или колело, идете на кино, обядвайте заедно. Бъдете сигурни, че ще помни тези моменти завинаги.

Вслушвайте се в нея

Покажете на детето, че мнението му е важно. Старайте се да й отделяте внимание, даже да сте уморени. Може да си починете и по-късно. Така й давате да разбере, че винаги ще бъде изслушана и мнението й има значение.

Научете я какво е любов

Отношенията с вашата жена в значителна степен ще повлияе на отношенията, които дъщеря ви ще търси за себе си в бъдеще. Ще търси човека, който наистена ще я обича. Научете я, че заслужава този, който наистина ще я прави щастлива, както вие  – майка й.

Позволявайте й понякога да спи при вас в спалнята

Не трябва да става навик, но й позволявайте понякога да спи във вашето легло, за да почувства любов и безопасност.

Открийте за нея света на спорта

 

В спорта, както и в живота в началото ни се струва трудно и не се получава. Но ако преодолее трудностите  успехът е гарантиран. Нека избере спорт, който й  харесва, а вие я подкрепете. Тя ще ви бъде благодарна цял живот.

Танцувайте

С музика или без, в такт или не – не е важно. Просто танцувайте с нея. Няма оправдания – просто се наслаждавайте на танца. Тя ще бъде благодарна и щастлива.

Напомняйте й, че  е важна не само красотата, но и умът

Поддържайте нейната любознателност, челанието да учи и да открива нови неща, нейната изобретателност и любов към книгите.

Не решавайте вместо нея

Иска да ходи на уроци по балет? Супер. Иска да тренира карате? Добра идея. Не я спирайте, нека търси себе си.

Научете я на отговорност

Вие никога няма да спрете да я обичате, даже и когато прави грешки. Затова я научете да бъде отговорна за своите постъпки. Ако е допуснала грешка, помогнете й да намери решение, но не правете всичко вместо нея. В живота освен радости винаги има и тъга и разочарование – научете я да се справя с тях.

Доверявайте й се

Винаги трябва да има свобода в общуването – дайте съвет, но оставете да вземе сама окончателното решение. Доверявайте й се, все пак вие сте я възпитавали.

189