4 естествени заместители на кафето, които ще ви заредят с енергия през целия ден

Когато става дума за кафето, постоянно четем различни мнения. Понякога са положителни, а понякога отрицателни. Въпреки това, полезно или не, никой не може да оспори мощната зависимост, която предизвиква кафето.
Независимо дали го харесвате, кофеинът го превръща внещо като наркотик. За съжаление има и странични ефекти, които влияят на енергията, хормоналните нива и цялостното здраве. Освен че увеличава секрецията на кортизола (хормона на стреса), кафето може да предизвика и различни възпаления и проблеми със стомаха и корема. Същевременно нашето тяло напълно разчита на силата на кофеина, вместо да се насочи към естествената енергия. Кафето е и силен диуретик и лесно предизвиква обезводняване и загуба на важни електролити.

Но за щастие има много различни алтернативи, които могат да помогнат за поддържане на високи нива на енергия през деня, без да се застрашава здравето.

Вода с лимон

Пиенето на вода с лимон в началото на деня предлага много здравословни предимства, а една от тях е и високото ниво на енергия, с която зарежда тялото през деня. Водата с лимон е отличен източник на калий, калций и магнезий, както и витамин С, които помагат на тялото да получи електролити. Помага му и да изхвърли токсините. За разлика от кафето, тази вода е хидратираща.

Комбуча

Редица от диетолози и експерти в тази област обожават комбучата. Тя е известна и под името „еликсир на безсмъртието“, а всъщност е ферментирала напитка от черен чай и захар. Тази напитка е богата на пробиотици, ензими и добри бактерии и е отлична за стомаха. Освен подобряване на храносмилането и намаляване на килограмите, комбучата е чудесна за засилване на енергията.

За комбуча четете тук

Зелен чай

Ако ви е трудно да се откажете от кафето заради енергията, която ви дава, може би е добър момент да дадете шанс на зеления чай. Той предлага по-малко кофеин от кафето, но предлага и много мощни здравословни ползи за тялото. Зеленият чай стимулира метаболизма. Подобрява вида на кожата, благодарение на антиоксидантите, които мсъдържа. Също така, този чай помага за намаляване на стреса и укрепвана имунната система.

Пшенична трева

Въпреки че напитката от пшенична трева не съдържа кофеин, тя съдържа витамини и минерали, които дават енергия – витамини А, С и Е, а също и желязо. За допълнителна детоксикация и енергия, в нея можете да добавите и джинджифил, който ще ви помогне да се чувствате свежи и енергични през деня.

За пшеничната трева четете тук