Бамята – богат източник на хранителни вещества

Бамя

Бамята принадлежи към високо питателните храни, тъй като съдържа редица микроелементи и растителни фибри. 100 грама бамя съдържат само 33 калории, от които 7,5 грама въглехидрати (от които 1,5 грама са захари), 2 грама протеини и 0,2 грама мазнини.

От микроелементите бамята съдържа витамини К, С, В6, В9, А, а от минералите съдържа магнезий. Освен това бамята също съдържа известен процент калций и калий, но също така и по-малък процент мед, натрий, желязо и някои други витамини от група В.

Продукти като бамята предпазват мозъка от симптомите на стареене и подобряват работата му по отношение на паметта и способностите за учене. Бамята е добра храна за отслабване и добра храна за храносмилането, тъй като проучванията свързват фибрите с по-бърза и по-успешна загуба на тегло. И също така помагат при един от най-честите проблеми с храносмилането – запек. Проучване показва, че с увеличаване на приема на фибри в тялото намаляват шансовете за развитие на колоректален рак.

Бамята съдържа компонент с уникална гел-структура или слуз, който има способността да се свързва с холестерола по време на храносмилането, предизвиквайки по-нататъшното му отделяне чрез изпражненията. Този зеленчук е подходящ и за диабетици и за профилактика на диабет.

Бамята се бере млада

Когато купувате бамя, трябва да се погрижите шушулките да са млади без следи от увреждане. Трябва да са меки, но не прекалено. Плодовете на бамята са тънки, удължени и заострени. Веднага след покупката те трябва да бъдат приготвени. Възможно е също да ги съхранявате в хладилник, но първо трябва да ги поставите в хартиена торба. Не се препоръчва да се съхранява в затворена найлонова торбичка или пластмасов контейнер. Прясна бамя може да се съхранява три дни в хладилника, не повече.

Младите шушулки на бамя са покрити с тънък слой косми, които се отстраняват, ако ги разтриете с оцет и сол и ги измиете. Нарежете върховете и дръжките и те са готови за приготвяне на различни ястия, зима и туршии. Бамята отделя лепкава течност по време на готвене, което придава на бамята твърдост, поради което този зеленчук е добър за готвене на супи и яхнии.

100

Mr. Jackson
@mrjackson