Бамята – уникално растение, което може да донесе много ползи за здравето

Бамя

Бамята е малко позабравен и пренебрегван от хората зеленчук в днешното време на изобилие от прясна растителна храна. Нашите предци са я използвали доста често в готвенето – както прясна, така и консервирана под различни форми.

История и произход

Султаните в древните арабски страни са били луди по едно тревисто зеленчуково растение, наречено бамя.

Зелените и мъхести плодове на бамята вече се продават из пазарите у нас – в средата на юли узряват и са готови за храна.

Бамята се счита за едно от най-старите растения на земята. Древните хора в Етиопия и Судан започнали да я култивират в далечния ІІ век преди Новата ера.

От тези две страни започна околосветското й пътешествие – Индия, Турция, Балканите, Южна Европа, Северна Америка.

Бамята не е сред най-популярните зеленчуци, но все повече се настанява и на нашата трапеза. В някои райони на България я сушат на нанизи за през зимата, подобно на червените чушки.

Най-разпространеният сорт у нас е Цариградската бамя. Стъблото е високо до 1, 5 м и има средно 3-5 разклонения. Плодовете са тънки, дълги и заострени. Те са петръбести, светлозелени, покрити с космици и на върха леко извити

Бамята е малко позабравен и пренебрегван от хората зеленчук в днешното време на изобилие от прясна растителна храна. Нашите предци са я използвали доста често в готвенето – както прясна, така и консервирана под различни форми.

Малко хора знаят, че бамята е уникално растение, което може да донесе много ползи за човешкия организъм.

Хранителна стойност на бамята

100 грама бамя съдържа: 2 грама протеин; 0.1 грама мазнини; 3. 8 грама въглехидрати; повече от 90 грама вода. Бамята съдържа голямо количество груби фибри, необходими за доброто храносмилане. Плодовете също са богати на витамин В6, К, С, А, което е важно за човешкото тяло, а в състава присъстват и калций, калий и желязо.

За какво е полезна бамята?

  • Намаляване нивата на холестерола в кръвта. В резултат на изследване е доказано, че растителните протеини и омега спомагат за нормализиране на метаболитните процеси. Бамята също е добър продукт за понижаване на кръвната захар.
  • Възстановяване на храносмилането. Диетичните фибри, които са част от растението, абсорбират всички канцерогени, токсини и ги извеждат естествено. Също така, растението е в състояние да предотврати запек и нормализира работата на храносмилателния тракт.
  • Благоприятно влияе на плода в периода на бременността. Поради наличието в бамята на фолиева киселина се постига правилното развитие на феталната нервна тръба.
  • Превенция на рак. В състава на бамята се съдържа антиоксидант, наречен глутатион. Той помага за предотвратяването на мутацията на клетките. Този компонент също не позволява на канцерогените да повлияят на естествената структура на ДНК.
  • Подобрява зрителната острота. Огромното количество витамин А и други компоненти спомагат за неутрализирането на работата на свободните радикали. Добавянето на растението към диетата е добра профилактика за макулна дегенерация и катаракта.
  • Активира жизнеността. Поради наличието на такива компоненти като мед, манган, калий, желязо, калций, жизнеността и мускулният тонус се увеличават. Също така, растението помага за нормализиране на отслабената потентност.
  • Подобряване на сърдечно-съдовата система. Сушените и сготвените зеленчуци имат голямо количество калий, което е необходимо за правилното функциониране на сърцето. Калият също помага да се поддържа нормално количеството течности и балансира процента натрий в организма. В допълнение, бамята помага за намаляване на съдовия тонус, като по този начин възстановява кръвоносната система.
  • Подобрява структурата на косата. Бульонът от бамята насища косата с всички необходими микроелементи. Също така, растението облекчава дразненето, зачервяването на кожата и облекчава акне.

Можете да разнообразите менюто си с този полезен зеленчук – има много рецепти за неговото приготвяне. Това със сигурност ще ви донесе добро здраве, тонус и сила.

439