Биокамина или електрическа камина – които заместват избора на класическа камина

Алтернативни камини

Не всяка къща, камо ли апартамент, има възможност да се постави камина на дърва поради особеностите на монтажа и поддръжката.

Затова био- и електрическите камини идват на помощ за създаване на уют.

В нашия материал ще се опитаме да разгледаме обективно плюсовете и минусите на тези два вида камини.

1. Опции за монтаж
Както електрическите камини, така и биокамините се предлагат в най-различни форми, размери и дизайн. Биокамите могат да бъдат монтирани в ниши на стени, портали, различни мебели, интегрирани в пода, а също така просто могат да бъдат отделен елемент от интериора. Но това е възможно при условие, че системите за пожарна безопасност са съобразени и подготвени за тяхното инсталиране, пожарогасителят е задължителен, а домашните любимци и малките деца, които могат да получат изгаряния не само от пламъка, но и от тялото на камината, дори след изключването му, са напълно обезопасени.  Биокамите често се поставят на остъклени веранди, в беседки, в зони за барбекю и басейни.

С електрическите камини всичко е много по-просто. При тях няма нагряване повече от 60 градуса, пламъкът им не може да бъде опасен, те са безопасни както за деца, така и за животни. Инсталацията се предлага и във всяка ниша, мебели, стени, в дървени портали, без специална подготовка.


На видео електрическа камина Dimplex Cassette 1000

2. Функции за инсталиране
За монтирането както на био, така и на електрически камини не са необходими специални  комини. В резултат на работата на такива камини няма изгаряне, дим, пепел. За да инсталирате електрически камини, винаги е необходим достъп до източник на електричество. За биокамините това е приложимо само за полу- и автоматични видове. Ако биокамината е механична, тогава тя може да бъде инсталирана навсякъде и дори да се мести от място на място. Като употреба тя прилича повече на голяма свещ.

Въпреки факта, че по-голямата част от производителите на биогорива гарантират, че няма миризма по време на изгарянето му, все пак има миризма. Да не говорим за използването на по-евтини аналози и гелове. Ето защо, за безопасната работа на биокамината е важно да се създаде достатъчен поток свеж въздух и е по-добре да се осигури на помещението система за вентилация. В противен случай, когато използвате биокамина, например за няколко часа, нивото на CO2 в стаята ще бъде няколко пъти по-високо, което неизбежно ще доведе до влошаване на въздуха и главоболие.

Случва се камините да са част от мебелна инсталация във връзка с телевизор. Ако електрическата камина няма ограничения по отношение на инсталирането в близост до домакински уреди, но при биокамините има изисквания.

Биокамината излъчва жив огън, така че разстоянието до всяко друго устройство или комуникации трябва да бъде най-малко един метър. Задължително е също така да инсталирате защитен панел или рафт с ширина най-малко 150 мм, за да отклонявате топлината и да защитите вашия скъп телевизор.

 

Ето една от подредбите на биокамина под телевизора.

3. Камина услуга
Всяко техническо устройство изисква поддръжка.

Освен да го поддържате чист, трябва да вземете предвид и някои други функции.

При електрическите 3D модели с пара просто трябва да долеете пречистената вода в резервоар навреме, което е достатъчно за средно 10-15 часа непрекъсната работа, тоест за седмица нощни включвания. Струва си да се отбележи, че има 3D електрически камини с възможност за свързване към водоснабдяването. В комплекта е включен воден филтър. При конвенционалните 2D електрически камини горните стъпки няма да са необходими. Просто трябва да ги избършете от прах. Също така, те могат да бъдат контролирани от телефон или таблет или дори програмирани да се включват и изключват в определено време. Всичко, от което се нуждаете, е връзка с WI-FI. А също така те лесно се интегрират в системата на „умен дом“.

Биокамите използват горива на биоетанол. Това е обикновен етилов алкохол, към който се добавя ацетон в съотношение 1: 0,001 и, в зависимост от производителя, различни добавки, за да придадат на пламъка ярко оранжев цвят.

Изчисляването на горивото е просто: е необходим около 1 литър течен биоетанол на 1 метър пещ, което е достатъчно, за да изгорите камина за 1 час. Освен това всеки следващ литър гори по-бързо, защото горивото се загрява и се изпарява по-бързо.

За да зареждате биокамина и да го запалите, ще ви е необходима специална поливаща кутия, както и дълга метална запалка. Не забравяйте да контролирате нивото на впръсканото гориво.

4. Работа и рентабилност. Разходи за отопление и визуализация
Обратно към защо се нуждаем от камина? За да създадете уют и да го използвате като източник на допълнително отопление.

Всички електрически камини могат да работят в отделен режим на визуализация, а отоплението е допълнителна функция, която при желание може да бъде включена. Когато работите върху визуализация без отопление, електрическата камина консумира средно 150-200 W / час. А моделите с LED лампи са толкова енергийно ефективни, че консумацията на електроенергия достига 8 W / час. И струва 1 стотинка на час. За 3D електрически камини (парни камини), освен електричество, се нуждаете само от обикновена вода.

И за да се насладите на гледката на горящ пламък в биогорива, ще трябва да използвате скъпи биогорива. Както казахме по-рано, изчислението е: 1 литър – 1 час за красота. За да сведете до минимум вредата от изгарянето на биоетанолни съединения с добавки, трябва да изберете висококачествено гориво, а това не е евтино. Помислете за средния предложен вариант на пазара на биогорива. И направете просто изчисление. Ако биокамерът е широк 1 метър, тогава можете да се насладите на красотата му в продължение на 3 часа вечер, като заплатите равностойността на 6 евро. Освен това са необходими допълнителни разходи за работа на вентилационната система за замяна на изгорения кислород.

Фото гориво Бионлов с цена 30 евро за 5 литра.

Използване на био камини и електрически камини с отопление.

Повечето електрически камини са оборудвани с вентилаторен нагревател, чиято мощност не надвишава 2 kW / h. И това е 10 гривни за три часа отопление, колкото е възможно, освен това в повечето електрически камини отоплението става веднага с подкрепата на зададената температура, което влияе благоприятно на консумацията на енергия.

При използване на биокамини за отопление цената остава непроменена, еквивалентна на 6 евро за същите три часа. Струва си да се има предвид, че за да се намали топлопредаването, да не говорим за премахването му напълно (което е абсолютно невъзможно да се направи), може би не във всички модели на биокамини. Ето защо, когато използвате биокамина през лятото, трябва да осигурите увеличаване на мощността на климатичната система, а когато използвате биокамина, ще трябва да плащате за електричество, което климатикът ще консумира. Топлопредаването на биокамина, в зависимост от модела, може да бъде няколко киловата.

5. Сигурност.
Да поговорим … Живият огън е жив огън, температурата на изгаряне на биогорива достига 456 ° C, безопасността тук е много условна. Дори при използване на суперпротективно стъкло. Трябва да се помни, че биокамина не може да бъде оставен да работи за една нощ. Също така децата или животните не трябва да се оставят без надзор в близост до биокамина, тъй като това е опасно. В същото време с работеща електрическа камина можете да заспите, без да се притеснявате за безопасността изобщо. Чувствителният термостат работи в режим на отопление и ако водата изтича в 3D камина, той просто ще го уведоми със звуков сигнал и ще се изключи. Много модели имат таймер за изключване на устройството. Тялото на електрическата камина също не се нагрява до опасни температури, за разлика от биокамина, от тялото на който можете да получите изгаряне.

Електрическите камини не представляват опасност нито за вашето семейство, нито за вашите домашни любимци.

6. Какво да избера: биокамина или електро?
По-горе разгледахме характеристиките на поставянето, използването, поддръжката и сигурността на два типа камини.

Ако живият огън е важен за вас и не се интересува от разходите за отопление и създаване на комфорт, а също така искате да поставите камина на улицата, тогава можете да спрете избора си с био камина.

Ако искате да защитите семейството си и да се насладите на ниска цена на реалистичния ефект от пожара, тогава изберете електрическа камина.

Можете да разгледате и изберете електрически камини в шоурума на адрес: Киев, ул. Обсерватория, 13/15 или на уебсайт на компанията.

399

Mr. Jackson
@mrjackson