Богоявление – интересни факти за празника

Богоявление

На 6 януари е Йордановден/Богоявление.

Честит имен ден на всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божан, Божана! Това е и моят имен ден.

1. Йордановден, Богоявление, Водици или Кръщение Господне е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари.

2. На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

3. Това е третият по значимост християнски празник през годината.

4. Свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник съществуват още от 2 век. Корените на празника водят в Египет.

Климент Александрийски съобщава за гностическа общност, която е отбелязала с нощно бдение кръщението на Исус Христос. Според гностическото схващане по време на Кръщението Логосът се е въплътил в човека Иисус и така се е явил на Земята. Това води до твърдението, че църковният празник Богоявление се е появил като контрареакция на честването на гностическата общност от това време.

5. В нощта на 5 срещу 6 януари в Египет се е празнувало раждането на бога на Слънцето Аион от девицата Коре.

На 6 януари е бил обелязван и култа към Нил, при който е играла роля представата, че през вечерта от някои извори е извирала кръв вместо вода. Епифаний от Саламис съобщава, че 375 година на този ден египетската църква празнува Рождението на Иисус, както и първото чудо в Кана.

6. С разпространението на празника се наслагват и допълнителни елементи в неговото съдържание:

На 6 януари освен Рождението във Витлеем и чудото с виното в Кана се отбелязват и преклонението на тримата влъхви и кръщението в река Йордан. Този процес на натрупване престава с преместването на Рождество Христово на 25 декември.

  Какво се слага на трапезата на Йордановден

7. На Изток главен празник остава кръщението на Исус в Йордан.

На Запад продължава да се честват и чудото с виното и преклонението на мъдреците.

8. Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица.

9. Православната традиция e запазила празника Кръщение Господне и го отбелязва заедно с празника Богоявление.

Приема се, че:

при Кръщението на Исус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

10. Западната Християнска традиция посвещава празника Богоявление на събитията, свързани с раждането на Исус Христос: Рождество Христово и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

11. Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие показва Бога в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица.

12. С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

13. На Богоявление се практикува обичаят да се скача в река, за да се извади хвърленият от свещеника кръст.

14. Вярва се още, че на този ден водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

  Какво се слага на трапезата на Йордановден

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Накрая – с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

По традиция в Калофер ще извадят кръста с уникалното за страната мъжко хоро.

15. Вярва се, че ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.

16. С този празник завършват т.нар. Мръсни дни. Хаосът отстъпва място на новата подредба на света.

17. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

18. На 6 януари при военна обстановка се освещават и военните части и бойните знамена.

Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява тази българска традиция.

19. Обредната трапеза трябва да включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, боб, орехи и вино.

20. Йордановден е третият най-празнуван имен ден в България след Гергьовден и Ивановден, отбелязван от около 150 хиляди души.

източник: Уикипедия, Хлапета, YouTube, Danybon

61

Mr. Jackson
@mrjackson