Бонбони Маршмелоу (Marshmallows)

marshmelou
Маршмелоу са меки бонбони, които се приготвят от захар, вода, желатин и вода разбити на пухкава маса, като често се добавят оцветители и овкусители, а в някои рецепти се използват и яйца. Първоначално са се появили като лечебни бонбони приготвяни с екстракт от растението бяла ружа (англ. marshmallolw – маршмелоу, откъдето идва и името им), с успокояващ ефект при болно гърло. Исторически началото им може да се проследи чак до древен Египет, където се е използвал растителния екстракт, смесен с мед и ядки.
Модерните маршмелоу бонбони се появили през 1948 когато бил създаден напълно автоматизиран процес за приготвянето им. Бонбони маршмелоу могат да се намерят сравнително лесно и на българският пазар, но пък приготвянето им в домашни условия е бързо и не изисква много продукти и усилие. За да си приготвите от тази вкусотия в каквито разцветки и форми желаете имате нужда само от вода, захар и желатин, като можете да използвате и безвредна боя за храна и овкусители като шоколад, кокос или пудра захар.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • • 2 с.л. желатин
  • • 1 ванилия
  • • кокосови стърготини или пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Застила се тава с размери 16х26 см с хартия за печене, като по ръбовете се оставят 2-3 см в повече и се покриват добре всички стени. Захарта и 2/3 ч.ч. топла вода се разбъркват в тенджерка на умерен огън за около 3 минути или докато захарта се разтвори и се получи бистър сироп. С вилица се разбърква желатинът в 2/3 ч.ч. студена вода и се излива в горещия сироп. Оставя се на котлона за 2-3 минути докато желатинът се разтвори и сместа стане бистра. Сместа се изсипва в купа и се оставя да изстине до стайна температура (около 30 минути). След това сместа се разбива с миксер на висока скорост за около 6-10 минути – сместа трябва да стане много гъста. Добавя се ванилията и се разбива за още 1 минута. Сместа се разстила в застланата тава и се заглажда отгоре. Оставя се да се стегне на стайна температура за около 1-2 часа. След това се нарязва с мокър нож на кубчета. Овалват се в кокосови стърготини или пудра захар и се оставят за още около час, да изсъхнат леко.

  Агар-агар - свойства и приложение

* Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до 1 седмица.
* Кокосовите стърготини могат да се сложат в пликче и да се добавят няколко капки сладкарска боя, след което да се разбъркат стърготините за да се оцветят. Кубчетата бонбони се слагат по едно в пликчето и се разтръсква, за да се покрият добре с кокос.

104