Червените плодове и зеленчуци са полезни за здравето на мъжете: Как точно?

Доматите са богати на ликопен

Учените установиха, че ликопенът значително влияе върху качеството на мъжката сперма. Ликопенът е червен пигмент, който определя цвета на плодовете и зеленчуците като домати, дини, розов грейпфрут.

Резултатите бяха публикувани в European Journal of Nutrition.

Ликопенът е мощен антиоксидант. И преди е свързван с фертилитета при мъжете, но в предишните проучвания е липсвала контролна група, което прави заключенията несигурни. В настоящето проучване изследователите разделили 56 мъже на възраст между 19 и 30 години в две групи.

В продължение на 12 седмици една група приемала всекидневно таблетка, съдържаща 14 mg лактоликопен, комбинация от ликопен и суроватъчен протеин, който подобрява абсорбцията на ликопен. Другата група приемала плацебо. Анализи на кръвта и спермата взети от мъжете са правени в началото, средата и в края на изследването.

Как червеният пигмент подобрява качеството на спермата

Установено е, че няма разлики в подвижността на сперматозоидите и процента на подвижните сперматозоиди в спермата и в двете групи.

  Ликопенът – най-активният антиоксидант

Но при мъжете, приемащи ликопен, се наблюдава значително 40% увеличение на бързо движещите се сперматозоиди, движещи се напред по права линия или в голям кръг, както и процентът на сперматозоидите, които са правилни по размер и форма. Което е важен показател за фертилитета на мъжа.

0

Mr. Jackson
@mrjackson