Дълбоко дишане срещу коронавируса

Дишане

Експертите наблегнаха на практиката на дълбоко дишане.

Чуждестранните лекари не съветват да дишате през устата на публично място, за да се противодейства на коронавирус. За аргументите на експертите пише The Sun.

Социалното разстояние и измиването на ръцете са два от най-ефективните начини за спиране на разпространението на коронавирус, но има и други методи, които също могат да помогнат, сигурни са лекарите. Остеопатът Том Пари е уверен, че когато е на публично място, най-добре е да не дишате през устата.

Истината е, че носът не само филтрира вдишания въздух, спирайки навлизането на микроби в белите дробове, той също повишава нивото на кислород в кръвта с 15%. От своя страна това помага за намаляване на стреса и безпокойството, като се работи в полза на имунната система, което е особено важно на фона на разпространението на опасна инфекция.

„Кислородът е източник на енергия за телесните клетки. Носовото дишане действа като естествен филтър, който помага за спиране на микробите, преди да стигнат до белите дробове. Така че, като дишате през носа си, когато излизате навън и държите устата си затворена, можете да намалите риска от улавяне на коронавирус “, обясни специалистът.

Експертите наблегнаха и на практиката на дълбоко дишане, поради което се отделя по-голямо количество азотен оксид – безцветен газ, образуван в синусите, който помага на кръвоносните съдове да се разширяват. Колкото по-големи са те, толкова повече O₂ са в състояние да прехвърлят в кръвния поток към жизненоважните органи на тялото. Освен това влияе върху укрепването на защитните сили на организма.

  Колко време издържа коронавируса на въздух според епидемиолозите

Трябва да се отбележи, че положителният ефект от прилагането на азотен оксид е проучен при пациенти през пандемията през 2002-2003 г., причинена от SARS, близък роднина на новия коронавирус. В тази връзка в момента се провеждат нови тестове на този метод в САЩ, за да се противодейства на COVID-19. На здравите хора се препоръчва да дишат през устата си, което е превантивна мярка на фона на опасност.

255