Епидемия от паника: 6 съвета как да се успокоите и да не заразите децата с тревожност

Семейство

Сега всички говорят за коронавируса през цялото време. Заглавията на статиите сеят ужас, обичайният начин на живот е недостъпен и ние неволно ставаме жертви на друг „вирус“ – паниката.

Как да спрете да се притеснявате от пандемията?

Психологът Наталия Борисова, знае за това от първа ръка, тъй като дълго време е работила като психолог в спешно отделение и често е виждала паника. Тя дава някои полезни съвети.

Паник резистентрност
Опитайте да не се изпадате в паника. Дори ако вашето психо-емоционално състояние е тревожно, не показвайте отрицателни емоции пред децата. Те вземат пример от вас и се заразяват с нервност.

Ако откриете признаци на паническо поведение, опитайте се да се „изолирате“ поне за известно време. „Паническият вирус“ също е способен да предизвика огромна пандемия, емоционална. И ние знаем, че стресът влошава имунитета. В този момент определено не ви е нужен!

Вдишай-издишай
Опитайте се поне за кратко да оставите децата в друга стая. Има различни техники на дишане, които можете да намерите в Интернет и да успокоите нервите си.

Изпълнете набор от упражнения, по няоколко поворение всяко: клякания, лицеви опори, коремни преси и др. Можете също да отидете до банята и да вземете контрастен душ. Щом почувствате, че сте се успокоили повече или по-малко, върнете се при децата и им отделете максимално внимание.

Ако в някой момент не издържите и започнете да крещите на децата, опитайте се да се справите с емоциите и обърнете всичко на шега. Преструвайте се, че вашият писък е преструвка, че току-що сте играли, например, сивият вълк, който искаше да яде Червената шапчица, но след това промени решението си.

  Как надеждно да защитите дома си от коронавирус

Усмихвайте се повече
Един известен филмов герой каза: „Усмихнете се! Най-голямата глупост в света се прави с умно изражение.“ Затова, колкото и да се тревожите, опитайте се с децата поне от време на време да се усмихвате и да се смеете. Няма настроение – включете нещо забавно: комедийни филми и  предавания ще ви помогнат да се разсеете от тревожни мисли за известно време. Децата трябва да виждат родителите си в положително настроение.

Полезна карантина
Не е необходимо да четете новините на всеки 5-10 минути и да ги обсъждате в присъствието на детето. Научихме информацията, помислихме какво може да се направи за защита на семейството, предприехме необходимите мерки – това е всичко, достатъчно.

Има много дейности, игри и занимания, които любящите родители могат да използват, когато са поставени под карантина с децата си. Прекарвайте време заедно за добро настроение.

  Съставиха списък с местата в света, защитени от коронавирус инфекция

Играйте на ловци на вируси с децата си
Вземете прахосмукачка, парцали и …в атаката! Почиствате апартамента и в същото време забавлявате децата. Това ще има терапевтичен ефект.

Иследвайте препоръките на вирусолозите. Не забравяйте основното: пандемията ще премине, и паниката, свързана с нея, също.

Ако не се поддадете на това и направите всичко правилно, никой няма да страда. Вие успешно ще преминете заедно този тест за коронавирус. Когато карантината приключи, ще разберете, че трудната ситуация е помогнала за укрепването и сплотяването на вашето семейство.

69