Епидемия от паника: 6 съвета как да се успокоите и да не заразите децата с тревожност

Семейство

Сега всички говорят за коронавируса през цялото време. Заглавията на статиите сеят ужас, обичайният начин на живот е недостъпен и ние неволно ставаме жертви на друг „вирус“ – паниката.

Как да спрете да се притеснявате от пандемията?

Психологът Наталия Борисова, знае за това от първа ръка, тъй като дълго време е работила като психолог в спешно отделение и често е виждала паника. Тя дава някои полезни съвети.

Паник резистентрност
Опитайте да не се изпадате в паника. Дори ако вашето психо-емоционално състояние е тревожно, не показвайте отрицателни емоции пред децата. Те вземат пример от вас и се заразяват с нервност.

Ако откриете признаци на паническо поведение, опитайте се да се „изолирате“ поне за известно време. „Паническият вирус“ също е способен да предизвика огромна пандемия, емоционална. И ние знаем, че стресът влошава имунитета. В този момент определено не ви е нужен!

Вдишай-издишай
Опитайте се поне за кратко да оставите децата в друга стая. Има различни техники на дишане, които можете да намерите в Интернет и да успокоите нервите си.

Изпълнете набор от упражнения, по няоколко поворение всяко: клякания, лицеви опори, коремни преси и др. Можете също да отидете до банята и да вземете контрастен душ. Щом почувствате, че сте се успокоили повече или по-малко, върнете се при децата и им отделете максимално внимание.

Ако в някой момент не издържите и започнете да крещите на децата, опитайте се да се справите с емоциите и обърнете всичко на шега. Преструвайте се, че вашият писък е преструвка, че току-що сте играли, например, сивият вълк, който искаше да яде Червената шапчица, но след това промени решението си.

Усмихвайте се повече
Един известен филмов герой каза: „Усмихнете се! Най-голямата глупост в света се прави с умно изражение.“ Затова, колкото и да се тревожите, опитайте се с децата поне от време на време да се усмихвате и да се смеете. Няма настроение – включете нещо забавно: комедийни филми и  предавания ще ви помогнат да се разсеете от тревожни мисли за известно време. Децата трябва да виждат родителите си в положително настроение.

Полезна карантина
Не е необходимо да четете новините на всеки 5-10 минути и да ги обсъждате в присъствието на детето. Научихме информацията, помислихме какво може да се направи за защита на семейството, предприехме необходимите мерки – това е всичко, достатъчно.

Има много дейности, игри и занимания, които любящите родители могат да използват, когато са поставени под карантина с децата си. Прекарвайте време заедно за добро настроение.

Играйте на ловци на вируси с децата си
Вземете прахосмукачка, парцали и …в атаката! Почиствате апартамента и в същото време забавлявате децата. Това ще има терапевтичен ефект.

Иследвайте препоръките на вирусолозите. Не забравяйте основното: пандемията ще премине, и паниката, свързана с нея, също.

Ако не се поддадете на това и направите всичко правилно, никой няма да страда. Вие успешно ще преминете заедно този тест за коронавирус. Когато карантината приключи, ще разберете, че трудната ситуация е помогнала за укрепването и сплотяването на вашето семейство.