Ежедневният прием на аспирин вече не се препоръчва

Аспирин

След като години наред препоръчваха редовна употреба на аспирин за предотвратяване на инфаркти и инсулти, сега учените не виждат голяма полза за повечето здрави хора. Прекомерният прием на лекарството може да причини кървене в стомаха или мозъка, което се увеличава с напредване на възрастта. Специална група за превантивни изследвания на САЩ актуализира последните си препоръки за режим с ниски дози аспирин и сега нейните членове казват, че хората над 60 години в повечето случаи не трябва да приемат аспирин ежедневно като основна превенция на сърдечни проблеми.

Ако сте на възраст между 40 и 59 години, експертите препоръчват с помощта на вашия лекар да решите дали да приемате по един аспирин дневно при определени обстоятелства.

– Хората трябва да разберат, че аспиринът не е напълно безвредна терапия. Но ако сте преживели инфаркт или инсулт или имате други проблеми с сърце или кръвообращение и лекарят е предписал ежедневен прием на аспирин, не спирайте терапията – казва д-р Стивън Нисен, кардиолог в Кливландската клиника. Установено е, че това лекарство може да причини кървене в стомаха, дори ако се приема в по-малки дози.

  Кардиолозите съветват как хората с хронични заболявания да се пазят от коронавируса
179

Mr. Jackson
@mrjackson