Интересни и оригинални техники за боядисване яйца

Великденски яйца

Боядисването на великденски яйца е забавление за цялото семейство. Прилагаме познати техники, но всяка година търсим и нови идеи, с които да декорираме яйцата.

Боядисване с кухненска хартия

Ето как да направите шарени яйца с интересни форми, ползвайки кухненска хартия.

Ще ви трябват релефна кухненска хартия, която да е плътна и с интересни форми, няколко гумени ластика, бои за яйца, твърдо сварени яйца. След като сте разтворили боите за яйцата според инструкциите на опаковката, вземете едно сварено яйце и го увийте в парче кухненска хартия. Увивате го с външната, релефната страна. Леко завивате хартията в единия край на яйцето, след което фиксирате с гумен ластик.

Започнете да капвате върху хартията желаните от вас цветове. Може да си помагате с клечки за почистване на уши, които да потапяте в боята, а след това правите цветни участъци върху хартията или с чаена лъжичка. Важно е хартията да не подгизва, за да се отпечатат все пак някакви форми върху яйцето.

Оставете го за 15-20 минути с боята, след което внимателно премахнете хартията. Ако резултатът ви допада, може да боядисате така и останалите яйца.

  Легенди за Великденското яйце

Боядисване на яйца с алуминиево фолио и цветни станиоли

Красива и забавна идея, в която може да ползвате алуминиево фолио за печене или цветните станиоли от малките шоколадови яйчица, които се продават в супермаркетите около Великден.
Боите за яйца се разтварят според описаното на опаковките им. След като яйцата са сварени, вземете едно парче фолио, което да е достатъчно голямо, за да завиете яйце в него. Намачкайте го хубаво, разтворете го и капнете малко количество боя. Завийте едно яйце и го оставете така за няколко минути. Боята не трябва да е много, за да може да се отпечатат интересни форми.
Ако яйцата са все още горещи, поставете фолиото върху парче памук, за да не се изгорите. След като премахнете фолиото може да повторите този трик с друг цвят боя.

Още една идея за повече блясък с фолио за печене и цветни станиоли от шоколадови яйца е след като сте боядисали яйцата в желаните от вас цветове, да им залепите цветни парченца от станиолите или сребърни от алуминиевото фолио. За лепило може да ползвате белтък или белтък разбит с малко пудра захар.

  Съвети за красиви и лъскави и здрави великденски яйца

Боядисване на великденски яйца с лучени люспи и боя

Това е една лесна идея, в която може да ползвате обелки от жълт и червен лук. В дълбока купа си пригответе люспите като може да ги нарежете с ножица, но не на прекалено малки парченца.
Яйцата се сваряват на съответна твърдост според желанията ви. Вземете едно яйце, ако е изсъхнало, го намокрете отново. Оваляйте го в люспите, за да полепнат по него. След това го завийте добре в тензух или парче чорапогащник и завържете с конец или ластик.
Следва да го потопите в желания цвят боя. Оставете го в боята 15-20 минути, след което го извадете и премахнете тензуха и люспите. След като всички яйца са боядисани може да им придадете лек блясък като ги обтриете леко с памучен тампон или кърпа, върху която сте сложили няколко капки олио.

 

1 062

Mr. Jackson
@mrjackson