Как да четем новини за пандемията и да не губим здравия разум: практически съвети

Как да запазим спокойствие, като четем новините за засилване на мерките за сигурност поради пандемията на коронавирус в света и какво да направим, ако всички са обхванато от вълна на паника, каза психологът Мария Фабричева.

1. Погрижете се за себе си и за своите близки
2. Наложете информационна карантина
3. Какво да направим с желанието да се запасим с продукти?
4. Как да се успокоим, след като гледаме новините?

Поради разпространението на коронавирус Covid-19, Народното събрание наложи извънредно положение в България. Ограниченията ще се прилагат от 13 март до 13 април. Какво да правим, за да останем спокойни по време на кризата, в която се намира страната и да не изпадаме в паника след гледане на новините – прочетете в нашия материал.

Погрижете се за себе си и за своите близки
По време на криза е добре да научим нещо ново. Научете се да се грижите за себе си. Научете се да правите емоционална превенция. Научете се да правите подбор на информацията. Научете се да анализирате получената информация и да правите изводи от нея. Ако сте загрижени за себе си, ще спазвате хигиенните правила и общите препоръки, които намаляват риска от заразяване Ако се противопоставяте на мерките, разпространението ще се увеличи значително.

  Как да дезинфекцирате жилището срещу вируси: ефективни съвети

Хигиената е важна. Мийте ръцете си често и старателно със сапун и вода.

Ако не е възможно да измиете ръцете си, използвайте антисептик за ръце, съдържащ алкохол. Не докосвайте с мръсни ръце очите, носа или устата си. Избягвайте тесен контакт с болни хора и тълпи.
Ако имате възможност да работите дистанционно, по-добре е да работите от вкъщи през следващите седмици.

Ако почувствате пристъпи на паника, кръвното ви налягане се повишава и не можете да контролирате емоциите си (най-често страх или гняв), трябва да преодолеете безпокойството и да запазите самообладание.

Не се опитвайте да решавате глобалните проблеми, фокусирайте се върху грижата за вашите близки. По време на разгорещена дискусия за събитията в Интернет, вие се разсейвате от най-важното – от себе си и от близките си. Не можете да повлияете на глобалните процеси, но можете да повлияете на микро-обществото си. Добре е да въведете превантивни мерки във вашите апартаменти и къщи, да направите генерално почистване.

Регулирайте и подбирайте информацията

Доверявайте само на надеждни източници на информация. Не забравяйте, че страницата на един от вашите приятели във Facebook не е официален източник. Това е неговото лично мнение. Така че, той има право да информира на страницата си за всичко, но всичко това е субективно. Научете се да отделяте фактите от мненията. Проверявайте информацията, включително – в чужди източници, ако е възможно.

Ако новинарският поток предизвиква у вас паника, това може да означава, че имате информационно предозиране. Важно е да изключите телевизора / компютъра и да си отговорите на въпроса „Колко време прекарвам с електронни устройства, които ми показват новините? Това ли е вярната и надеждна новина? Какво мога да направя с тази информация за себе си и моите близки?

Помнете кои важни неща отлагате. Поради факта, че масовите мероприятия са отменени, имате чудесна възможност да прочетете книга, отложена за по-късно, да правите нещо, което сте нямали достатъчно време, да научите нещо ново от надежден източник.

Създавайте си положителни емоции. Гледайте леки и положителни филми, четете вдъхновяваща литература. Поне временно се ограничете до пост-апокалиптични филми и сериали, чийто сюжет кореспондира на случващото се сега. Те само ще засилят вашите тревожни фантазии и ще дестабилизират емоционалното ви състояние.

Какво да правя с желанието да се запасите с продукти?
Включете режима на рационално и внимателно отношение към собствените финанси. И съответно да отговорите на желанието да се запасите с продукти.

Механизмът, който ни дърпа в магазините, за да помитаме всичко от рафтовете, е нашата памет. Поколенията на територията на страната ни постоянно изпитват прекъсвания в продуктите, провокирани от различни кризи. Това са били кризи, които не са част от обикновения ни ежедневен опит: война, диктатура, купонна система и какво и още не. Всяки от тях се е отразила или в наличността на продуктите, или в способността на населението да купува тези продукти. Желанието за презапасяване е се е зараждало от поколения.

Ако имате желание спешно да изтичате до най-близкия магазин, трябва да отговорите на въпроса: Мога ли да си позволя да направя качествени покупки за една седмица? Какво действително ми е необходимо за седмицата?

Не забравяйте, че не е въведена обща карантина, това е превантивна мярка, магазините продължават да работят както обикновено, засега нищо не показва липса на стоки там. И след това – спокойно купувайте храна за една седмица.

332