Как да изберем узрял пъпеш: съвети и трикове

Пъпеш

Подготвили сме ви няколко полезни съвети относно консумацията и избора на пъпеши, както и информация за неговите полезни свойства.

Сезонът за узрели, сладки и сочни пъпеши е през август.

Преди да изберете точно вашия пъпеш, трябва да знаете няколко правила, за да не сбъркате с покупката.

По-вероятно е да купите добър и узрял пъпеш без торове и химикали през август-септември, въпреки че се появява на пазара и по-рано.

Важно: Винаги купувайте цял пъпеш, тъй като предварително нарязаните плодове могат да бъдат опасни за ядене. Не разчитайте на думите на продавача за чист нож и ръце. В допълнение, нарязаният пъпеш е отлична среда за бързия растеж на различни бактерии под горещото слънце на пазара.

Как да изберем узрял ли е пъпешът

Пъпешът трябва да е без петна, вдлъбнатини и пукнатини. Купуването на повредени плодове е опасно за здравето, тъй като причинителите на салмонелоза и ботулизъм се размножават много бързо на повърхността му.

Но опашката на пъпеша трябва да е малко мека, твърде меката показва презрели плодове, а твърдата и зелена – за недозрели.

Почукайте пъпеша с длан, ако се чуе тъп звук, той е узрял.

Друг ефективен метод за проверка на пъпеш за зрялост е да натиснете върху него с пръст.
Кората на узрели плодове трябва да пружинира леко, ако пръстът остави дупка, този пъпеш е презрял и скоро ще се развали.

Как да ядем пъпеш

Най-добре е пъпешът да се консумира няколко часа преди или след основното хранене. Това е така, защото пъпешът не се съчетава добре с други храни и в комбинация с алкохол може да предизвика диария.

Освен това не комбинирайте пъпеша с вода, мляко или ферментирали млечни продукти. Колкото и да е вкусен и узрял пъпешът, трябва да знаете кога да спрете и да не преяждате с този ароматен деликатес.

Ползи за здравето

Пъпешът съдържа много полезни витамини и минерали. Сред тях са свободни органични киселини, протеини, диетични фибри, калий, желязо, витамин С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, калций и фосфор.

Чрез консумацията на пъпеш вие предотвратявате атеросклерозата, сърдечно-съдовите заболявания и понижавате нивата на холестерола в кръвта.

Пъпешът е добросредство за утоляване на жаждата и дори помага да се отървете от зъбнитя камък.

Кой не трябва да яде пъпеш

Въпреки че този сочен плод съдържа много полезни вещества и витамини за човешкото тяло, има и противопоказания.

Ако кърмите и използвате пъпеш в диетата си, бебето може да има проблеми със изпражненията.

Също така хората с диабет и язва на стомаха или дванадесетопръстника трябва да се откажат от пъпешите.