Как да останете заедно след карантина: практически съвети от психолог

Семейство в карантина

Как да опазим семейните отношения по време на карантината, която беше въведена поради разпространението на коронавируса, съветва психологът Мария Фабричева.

1. Съвети за семейство, в което работи един от партньорите
2. Съвети за семейство, в което работят и двамата партньори
3. съвета за семейство, което живее с родители

„Всички живеем в семейства, но поради забързания начин на живот, рядко общуваме, а дали можем да прекараме много време заедно е интересен въпрос. Най-вероятно за много хора под карантина това ще бъде лудо ново преживяване. Защото преди се срещахме само над чаша сутрешно кафе и след работа.“, обясни Фабричева.

В същото време, според нея, карантината е подходящ момент да изследвате себе си и партньора си.

Какви прости общи упражнения трябва да се правят, така че карантината да не разрушава връзката, а да помогне за по-доброто разбиране на партньора.

Съвети за семейство, в което работи един от партньорите

Основното правило за всички – трябва да се научите да говорите.

Ако някой от партньорите продължи да работи у дома, важно е семейството незабавно да реши следното:

Как ще бъде организирано работното пространство
Колко часа ще прекара човек на работа
Как работещ човек може да бъде включен в домакински дела
Планирайте и възлагайте задачи в домакинството
Също така в семейството трябва да организирате съвместни интересни почивки. „Повече от сигурня съм, че ще бъде много забавно да играете на настолни игри, пъзели, игри с думи, които ще ви помогнат да се отпуснете и да се разсеете от“ важните“ разговори за живота. Често избираме подхода: „Всички сме у дома, сега ще решим всички проблеми. Седни, трябва да поговорим! – НЕ! – „Всички конфликтни разговори трябва да бъдат отложени за „след карантината“, каза Фабричева.

Уважете желанието на партньора, когато иска да е насаме със себе си.

Това е много важно. Необходимо е да се съгласим кой къде и за колко време може да бъде сам и как може да го направи и как да каже, че има такава нужда. Също така е важно да решите как да кажете на партньора си, че усамотението ви е приключило – казва психологът.

Научете се да казвате на глас всичките си нужди и желания – за да може вашият партньор да ги вземе предвид, той трябва да знае, че ги имате.

Прекарайте вечери на благодарност, за да намалите конфликтите.

  Кои животни може да са носители на коронавирус

Седнете един срещу друг и си кажете защо сте благодарни. Не е необходимо да е нещо от днес, може да са някои добри моменти от миналото. Общите снимки и видеоклипове, които имаме на всички компютри и телефони, ще помогнат да си спомните за тези моменти. Благодарете един на друг, благодарете на децата. Ще видите колко ценни, топли и приятни ще са отношенията ви – казва Фабричева.

Съвети за семейство, в което работят и двамата партньори

Важно е да съгласувате и разпределяте графиците си, така че всеки да има своето собствено време, удобно за работа.

Важно е да разпределите оборудването, с което всеки има нужда да работи.

Важно е да се споразумеете за ритъма на работа. „Всеки има свой биоритъм. Всеки се откъсва от работата по свой начин, за да се отпусне и отива да пие своята чаша кафе-чай по свой начин. Важно е да обсъдите дали правите тайм-аутове по едно и също време, или като се редувате или смесвате и двата варианта“, обяснява психологът.

„Защото може да е така: Работих, имам страхотно настроение и чисто импулсивно мога да се приближа до съпруга си, като давам странни знаци, които го разсейват. Ако той има конференция в Skype в този момент или е в разгара на писането на важен документ – аз Ще бъда досаден. Такива неща трябва да се уточняват,  да се уговарят предупредителни знаци в стила на „Отворено / затворено“, каза Фабричева.

Помислете и поговорете с какви домакински работи бихте искали да се занимавате сега заедно.

Често човек планира нещо в главата си, струва му се, че е в толкова близки отношения с партньора, че партньорът му чете мислите му. Не е вярно – не чете.  Ако имате идеи как и какво искате да правите заедно – обсъждайте, планирайте и тествайте идеи за рационалност заедно в условията на карантина, която едва ли ще приключи на 13 април – казва психологът.

Бъдете умни в планирането. За да се избегне разочарованието поради нереализирани планове и загубени очаквания. „Сега има неща, които са много трудни за планиране: пътувания, ваканции и прочие. Вече сме в нова ситуация. Тази ситуация е стресираща за нас, важно е също да се вземе предвид това“, каза психологът.

Анализирайте себе си и партньора си. „Не забравяйте, че всеки от нас реагира различно на стрес. Някой се втурва и атакува, някой замръзва и трябва да мисли, а някой бяга (обикновено в себе си). Карантината е подходящо време за да изследвате себе си и партньора си. Огледайте се внимателно. Разберете какъв сте и какъв не. Помислете как можете да се подкрепите един друг „, обяснява Фабричева.

  Две положителни проби за коронавирус в България

Освен това, според нея, карантината е подходящ момент да съставите или преразгледате семейното споразумение, да определите кой е какви задължения има, какво правите заедно и какво поотделно. Всичко това е много важно за обсъждане.

Все още силно съветвам да избягвате филми и телевизионни предавания, които засилват фантазиите за днешната ситуация с вирусите. По-добре да отделите време за по-леко и положително съдържание – казва Фабричева.

Съвети за семейство, което живее с родители

Когато няколко поколения са се събрали под един покрив – родители, деца и внуци – ясният график също може да улесни комуникацията.

„Често поколенията имат различни мнения относно родителството и някои дейности от домакинството. Направете ясен график на ежедневието на децата си. Обяснете този график на бабите и дядовците. И се опитайте да се придържате към този график“, каза Фабричева.

Говорете за това как бабите и дядовците могат да помогнат с внуците или домакинските дела, за да ви дадат възможност да работите.

Говорете как ще им се отблагодарите – много е важно родителите ви да се чувстват необходими и да получат благодарност – отбеляза психологът.

Много важно: разрешавайте всякакви разногласия със свеж ум. Ако има някакъв проблем – отложете решението сутринта – казва тя.

Не злоупотребявайте с алкохола. „Позволете си само количеството алкохол, което не променя мнението ви и не превръща вашето светоусещане отвътре и не води до сериозни катаклизми и конфликти. Алкохолът дава само илюзията за излизане от стрес и решаване на проблеми“, каза Фабричева.

Приемете всички съвети, които ви дават. Благодарете за тези съвети. И не забравяйте, че не е необходимо да ги спазвате.

Ако например това са съвети относно здравето, средствата и методите на лечение, обещайте да се консултирате с лекар за тях. Не забравяйте, че винаги можете да превключите вниманието от съвети към хубави истории от живота. Ако проявите малко внимание и ви помолят да разкажете за интересното си преживяване, човек лесно ще се отвърне от морализирането и ще сподели спомените с удоволствие. Важно е за старите хора – казва психологът.

65