Как да останете заедно след карантина: практически съвети от психолог

Семейство в карантина

Как да опазим семейните отношения по време на карантината, която беше въведена поради разпространението на коронавируса, съветва психологът Мария Фабричева.

1. Съвети за семейство, в което работи един от партньорите
2. Съвети за семейство, в което работят и двамата партньори
3. съвета за семейство, което живее с родители

„Всички живеем в семейства, но поради забързания начин на живот, рядко общуваме, а дали можем да прекараме много време заедно е интересен въпрос. Най-вероятно за много хора под карантина това ще бъде лудо ново преживяване. Защото преди се срещахме само над чаша сутрешно кафе и след работа.“, обясни Фабричева.

В същото време, според нея, карантината е подходящ момент да изследвате себе си и партньора си.

Какви прости общи упражнения трябва да се правят, така че карантината да не разрушава връзката, а да помогне за по-доброто разбиране на партньора.

Съвети за семейство, в което работи един от партньорите

Основното правило за всички – трябва да се научите да говорите.

Ако някой от партньорите продължи да работи у дома, важно е семейството незабавно да реши следното:

Как ще бъде организирано работното пространство
Колко часа ще прекара човек на работа
Как работещ човек може да бъде включен в домакински дела
Планирайте и възлагайте задачи в домакинството
Също така в семейството трябва да организирате съвместни интересни почивки. „Повече от сигурня съм, че ще бъде много забавно да играете на настолни игри, пъзели, игри с думи, които ще ви помогнат да се отпуснете и да се разсеете от“ важните“ разговори за живота. Често избираме подхода: „Всички сме у дома, сега ще решим всички проблеми. Седни, трябва да поговорим! – НЕ! – „Всички конфликтни разговори трябва да бъдат отложени за „след карантината“, каза Фабричева.

Уважете желанието на партньора, когато иска да е насаме със себе си.

Това е много важно. Необходимо е да се съгласим кой къде и за колко време може да бъде сам и как може да го направи и как да каже, че има такава нужда. Също така е важно да решите как да кажете на партньора си, че усамотението ви е приключило – казва психологът.

Научете се да казвате на глас всичките си нужди и желания – за да може вашият партньор да ги вземе предвид, той трябва да знае, че ги имате.

Прекарайте вечери на благодарност, за да намалите конфликтите.

  Две положителни проби за коронавирус в България

Седнете един срещу друг и си кажете защо сте благодарни. Не е необходимо да е нещо от днес, може да са някои добри моменти от миналото. Общите снимки и видеоклипове, които имаме на всички компютри и телефони, ще помогнат да си спомните за тези моменти. Благодарете един на друг, благодарете на децата. Ще видите колко ценни, топли и приятни ще са отношенията ви – казва Фабричева.

Съвети за семейство, в което работят и двамата партньори

Важно е да съгласувате и разпределяте графиците си, така че всеки да има своето собствено време, удобно за работа.

Важно е да разпределите оборудването, с което всеки има нужда да работи.

Важно е да се споразумеете за ритъма на работа. „Всеки има свой биоритъм. Всеки се откъсва от работата по свой начин, за да се отпусне и отива да пие своята чаша кафе-чай по свой начин. Важно е да обсъдите дали правите тайм-аутове по едно и също време, или като се редувате или смесвате и двата варианта“, обяснява психологът.

„Защото може да е така: Работих, имам страхотно настроение и чисто импулсивно мога да се приближа до съпруга си, като давам странни знаци, които го разсейват. Ако той има конференция в Skype в този момент или е в разгара на писането на важен документ – аз Ще бъда досаден. Такива неща трябва да се уточняват,  да се уговарят предупредителни знаци в стила на „Отворено / затворено“, каза Фабричева.

Помислете и поговорете с какви домакински работи бихте искали да се занимавате сега заедно.

Често човек планира нещо в главата си, струва му се, че е в толкова близки отношения с партньора, че партньорът му чете мислите му. Не е вярно – не чете.  Ако имате идеи как и какво искате да правите заедно – обсъждайте, планирайте и тествайте идеи за рационалност заедно в условията на карантина, която едва ли ще приключи на 13 април – казва психологът.

Бъдете умни в планирането. За да се избегне разочарованието поради нереализирани планове и загубени очаквания. „Сега има неща, които са много трудни за планиране: пътувания, ваканции и прочие. Вече сме в нова ситуация. Тази ситуация е стресираща за нас, важно е също да се вземе предвид това“, каза психологът.

Анализирайте себе си и партньора си. „Не забравяйте, че всеки от нас реагира различно на стрес. Някой се втурва и атакува, някой замръзва и трябва да мисли, а някой бяга (обикновено в себе си). Карантината е подходящо време за да изследвате себе си и партньора си. Огледайте се внимателно. Разберете какъв сте и какъв не. Помислете как можете да се подкрепите един друг „, обяснява Фабричева.

  Какво се случва с тялото след коронавируса

Освен това, според нея, карантината е подходящ момент да съставите или преразгледате семейното споразумение, да определите кой е какви задължения има, какво правите заедно и какво поотделно. Всичко това е много важно за обсъждане.

Все още силно съветвам да избягвате филми и телевизионни предавания, които засилват фантазиите за днешната ситуация с вирусите. По-добре да отделите време за по-леко и положително съдържание – казва Фабричева.

Съвети за семейство, което живее с родители

Когато няколко поколения са се събрали под един покрив – родители, деца и внуци – ясният график също може да улесни комуникацията.

„Често поколенията имат различни мнения относно родителството и някои дейности от домакинството. Направете ясен график на ежедневието на децата си. Обяснете този график на бабите и дядовците. И се опитайте да се придържате към този график“, каза Фабричева.

Говорете за това как бабите и дядовците могат да помогнат с внуците или домакинските дела, за да ви дадат възможност да работите.

Говорете как ще им се отблагодарите – много е важно родителите ви да се чувстват необходими и да получат благодарност – отбеляза психологът.

Много важно: разрешавайте всякакви разногласия със свеж ум. Ако има някакъв проблем – отложете решението сутринта – казва тя.

Не злоупотребявайте с алкохола. „Позволете си само количеството алкохол, което не променя мнението ви и не превръща вашето светоусещане отвътре и не води до сериозни катаклизми и конфликти. Алкохолът дава само илюзията за излизане от стрес и решаване на проблеми“, каза Фабричева.

Приемете всички съвети, които ви дават. Благодарете за тези съвети. И не забравяйте, че не е необходимо да ги спазвате.

Ако например това са съвети относно здравето, средствата и методите на лечение, обещайте да се консултирате с лекар за тях. Не забравяйте, че винаги можете да превключите вниманието от съвети към хубави истории от живота. Ако проявите малко внимание и ви помолят да разкажете за интересното си преживяване, човек лесно ще се отвърне от морализирането и ще сподели спомените с удоволствие. Важно е за старите хора – казва психологът.