Как да освободим организма от свободните радикали

Антиоксиданти

Голямо разнообразие от антиоксиданти има в сезонните плодове и зеленчуци.
Един от най-ефективните начини за премахване на свободните радикали от тялото е използването на храни, богати на антиоксиданти. Препоръките на експерти за това беше публикувано от испанското издание La Vanguardia.

Свободните радикали са съединения, които се образуват в организма при усвояването на храната. Високата им концентрация допринася за оксидативен стрес, който уврежда клетките. Последицата от този процес е ускореното стареене, развитието на процеси, водещи до сериозни заболявания, включително рак.

„За да противодействате на свободните радикали, да ускорите тяхното елиминиране от организма, трябва редовно да използвате храни, богати на антиоксиданти. Те свеждат до минимум щетите, причинени на клетките от оксидативен стрес “- това е мнението на експертите.

Най-мощните антиоксиданти в това отношение според тях са витамините С и Е, бета-каротин, селен, магнезий.

За да получите големи порции витамин С, лекарите препоръчват да ядете ягоди, цитрусови плодове, чушки, киви, зеле.

Богати източници на витамин Е са слънчоглед и други растителни масла, ядки, семена и зелени зеленчуци (спанак, броколи).

Каротинът се осигурява от моркови, тикви, ябълки, круши, лук, зелен чай и зехтин. Магнезий – зърнени храни, тъмен шоколад, яйца, гъби, млечни продукти.

Голям брой различни антиоксиданти се намират в сезонните плодове и зеленчуци, допълват експертите.

152