Как да преминем към самоизолация: инструкции

Самоизолация

Поради високия риск от коронавирусна инфекция, в България беше въведено извънредно положение, което предполага редица мерки, които трябва да защитят населението от болестта. Един от карантинните методи е самоизолация. Как да разберете, че имате нужда от него, как да я проведете правилно и какво да направите, ако трябва да се изолирате, но не живеете сами в жилището.

Препоръчва се самоизолация в случай на симптоми на инфекциозно заболяване.

Какво предвижда самоизолацията
Самоизолацията е въздържание от контакт със заразени хора, за да се намалят рисковете от разпространение на болестта. Самоизолацията предвижда избягване на близък контакт с други хора – трябва да сте на близо 2 метра и за не повече от 15 минути.

Кой се нуждае от самоизолация
– ако чакате резултатите от теста за коронавирус Sovid-19;
– ако сте били в близък контакт с хора, които получават Covid-19;
– ако наскоро сте се завърнали от провинция Хубей на Китайската народна република, Иран, Северна Корея, Италия или от други страни, където е имало много случаи на Covid-19, дори и да нямате симптоми.
По време на изолацията хората се нуждаят от: отделни съдове и кърпи, маска, често мокро почистване и отделно помещение, което е добре вентилирано, дезинфектанти и почивка.

Самоизолация, ако живеете сами
Ако живеете сами, тогава се уверете, че в случай, че нещо ви се случи, някой ще знае за това. Затова трябва да поддържате връзка с някой, който има ключ от вашия апартамент и който може да дойде при вас. Планирайте предварително и помислете за запасите от храна, вода.

Не е нужно да тичате и купувате всичко в магазина, но все пак трябва да имате някакъв вариант за доставка на храна у дома. Ако сте на домашно лечение, тогава приятели и роднини могат да ви оставят продукти на вратата.

  Как надеждно да защитите дома си от коронавирус

Как да се изолирате, ако не живеете сами
Ако не живеете сами, а със семейство или съседи, трябва да се изолирате в отделна стая, добре проветриво помещение. Ако е възможно, използвайте отделна баня и тоалетна, както и гответе и яжте отделно.

Спазвайте хигиената: редовно мийте ръцете си със сапун, правете мокро почистване, ако имате симптоми на настинка – използвайте еднократни кърпички и шалове.

Ако трябва да се свържете с хора, не забравяйте да носите медицинска маска, не забравяйте да я смените. Ако имате домашни любимци, трябва също да сведете до минимум контакта с тях.

Колко дълго трябва да сте на самоизолация
Самоизолацията трябва да продължи най-малко 14 дни, когато е имало причина за изолация, тоест пътуване, контакт с пациенти.

Как да се справим с продуктите и необходимите неща
Броят на пазаруванията трябва да бъде намален. Помолете приятели или роднини да ви доставят необходимите вещи и продукти. Покупките може да се оставят на входната врата. Използвайте услугите на куриерите с отдалечено плащане.

Кога да мислим за хоспитализация
Ако по време на самоизолация имате симптоми, а именно кашлица, задух, повишена температура, диария, незабавно се консултирайте с лекар, разкажете историята на пътуванията си и контактите си с хората.