Как да се държим, ако ни нападне куче

Нападение от куче

Животни
Ухапването от куче е стресиращо събитие, което може да доведе до развитие на кинофобия или страх от кучета. Как да се държим при нападение на куче и какво да направим, за да избегнем подобна ситуация?
Ако кучето е зад ограда или на каишка, можете лесно да избегнете нападение и по този начин болезнено ухапване, само като спазвате дистанция от кучето. В никакъв случай не трябва да се приближавате или галите кучето без съгласието на собственика. За съжаление понякога дори това съгласие не гарантира, че кучето няма да ви ухапе. Затова преди физически контакт с кучето го наблюдавайте. Как се държи? Спокойно ли е поведението му? Дава ли признаци на стрес, безпокойство? Не забравяйте, че самият факт, че кучето не ръмжи, не лае или не показва зъбите си, не е покана за взаимодействие!

Ами ако срещнете ръмжащо и готово за атака куче без стопанин, а вие няма къде да избягате?

  Най-грозното куче на света

– Лесно е да се каже, но преди всичко запазете спокойствие. Всякакви викове, яростни размахвания на ръце и бързо бягане са безсмислени, защото кучето така или иначе ще ви настигне, ако наистина иска, това само ще го раздразни още повече и ще ускори атаката.

– Не гледайте кучето в очите, а контролирайте ситуацията тайно.

– Не правете резки движения, опитайте се да не мърдате.

– Внимателно сложете ръцете си зад тила, за да покриете лицето  и шията си, така ако не избегнете атаката, ще предпазите чувствителните части на тялото.

Ако станете свидетел на нападение над някого, за да спрете агресията, можете да издадете внезапен силен звук (напр. с подсвиркване, силен удар с метален предмет) или, ако няма такава възможност, да хвърлите яке, палто или каквото имате под ръка, върху кучето,  и ще го объркате за момент.

0

Mr. Jackson
@mrjackson