Как да учите с децата уроци без стрес и крясъци: съвет на експерт

Домшашна работа

Много родители се оплакват, че ученето на уроци е най-трудната част от отглеждането на ученик. В крайна сметка, детето може да изпадне в истерия, а родителите започват да крещят, което води до стрес в цялото семейство. Това обаче може да бъде избегнато – трябва да научите детето да приема домашните не като задължение, а като ритуал. За да направите това, достатъчно е да следвате няколко прости правила.

„На едно и също място по едно и също време“
Необходимо е да се придържаме към принципа на единството на времето и действията: желателно е детето да пише домашните си работи по едно и също време и на едно и също място.

„В този случай детето ще развие навик, който поради многократно повтаряне и същите условия няма да причини стрес. Освен това такова постоянство ще опрости графика на деня – знаейки, че домашната работа я очаква в определено време, детето ще се научи да се включва и в други дейности „, – казва психологът.

Специалистите отбелязват, че най-доброто време за домашни е от 15:00 до 17:00, в гимназията може да бъде удължено до 18:00.

  Защо е добре да има само едно дете в семейство: 3 интересни факта

Време за „настройване“
Не принуждавайте детето си да пише домашни веднага щом дойде от училище. Първо, дайте му възможност да си почине и да си възвърне силите – да обядва, да чете, да играе или да гледа телевизия. С времето детето ще бъде много по-лесно да „премине към уроци и да направи повече“.

Освен това е важно да си правите прекъсвания. Така например, на всеки половин час трябва да правите „паузи“, по време на които можете да си направите лека закуска, да се разхождате из стаята или да правите някои физически упражнения. Основното нещо е да не „почивате“, защото след това на детето ще му е трудно да се върне към уроците.

Помощ за родители
В началните класове за децата все още е трудно да организират учебния си процес, така че ролята на възрастния е да гарантира, че за всяка домашна работа има предвидено време.

Ако детето няма време да напише домашните си по даден предмет, учителите и психолозите препоръчват да направите следното: по-добре е да не довършите докрай домашната по някой предмет, отколкото след като го приключите, да разберете, че са останали още много задачи по другите предмети, за които не стига времето и силите. С течение на времето, когато детето се научи да разпределя времето си, родителите могат да се ограничат в проверката на тетрадките. В гимназията децата, като правило, се справят сами с всичко.

  10 полезни фрази, които ще помогнат на децата да ядат по-малко сладкиши

Трябва ли родителите да викат, ако детето не се справя?
Какво да направите, ако детето не може да изписва букви в тетрадката или не може да разбере задачата? Повечето родители, повтаряйки на сина или дъщеря си няколко пъти условията на задачата, започват да крещят.

Но такова агресивно поведение е причинено от безпомощност: те просто не разбират как да се държат в такава ситуация. Има само един изход от това: трябва да се заемете с нещо друго – да приготвите вечеря, да приготвите дрехи и обувки за детето, да гледате заедно филм или да се разходите. И едва след това, като сте си починали и успокоили да направите втори опит.

56