Как надеждно да защитите дома си от коронавирус

Миене на ръце

Според последните съобщения от китайския коронавирус са починали повече от 2 000 души. В България още няма доказано болни, но хората изкупуват антивирусни лекарства, а медицинските маски вече свършиха в аптеките в цялата страна. Всички си мият ръцете по-често и гледат на азиатците недружелюбно. Има повече страх, отколкото реални заплахи и предприети мерки за защита срещу COVID-19. Междувременно можете да опитате да се предпазите, но трябва да се защитите от вируса не само във външната среда, но и у дома: жилищата могат да се превърнат в източник на инфекция, дори ако никога не е имало пациенти в него.

Произведено в Китай
COVID-19 е нов щам на коронавирус, открит през декември 2019 г. по време на огнище на пневмония в китайския град Ухан. При хората вирусът причинява респираторни инфекции, по-специално тежка пневмония. В континенталния Китай около десетки хиляди души са били заразени, вирусът е навлязъл в повече от две дузини други страни, включително Италия, Румъния, Франция, Словакия и т.н..

Основните препоръки за защита и превенция към гражданите са: да не пътува в страни с доказани случаи на заболяване, да се избягват посещенията на обществени събития, да се мият ръцете по-често и да използват медицински маски и ръкавици. За мерките за защита на жилищни и офисни помещения, обаче – нито дума. Междувременно асансьорите в офиси и в жилищни сгради са най-опасното място за коронавирусна инфекция. Чонг Наншан, ръководителят на специалната комисия на Държавния комитет по здравеопазване на Китайската народна република, отбеляза, че те имат лоша вентилация поради малкия размер на кабините. Можете да се заразите дори когато сте сами – COVID-19 оцелява до два дни на сухи повърхности извън човешкото тяло и още по-дълго в течни среди. Основният източник на инфекция са бутоните в асансьора. Те не трябва да се докосват с голи ръце.
Друга опасност в жилищните сгради е възможността вирусът да се разпространи през общата вентилация. В началото на февруари стана известно, че COVID-19 може да се предава по фекален път, а не само по въздушно-капков. COVID-19 има много общо с SARS, коронавирусът, който причини епидемия на SARS в Китай в началото на 2000-те. Предаването на SARS през изпражненията зарази стотици хора в жилищен комплекс в Хонконг. Потокът „лош“ въздух от баните попадна в няколко апартамента, а след това с помощта на вятъра – в съседните сгради на комплекса. Около 300 души се разболяха. По-късно властите разкриха сериозни грешки в проектирането на дренажната система на комплекса.

  Какво е коронавирус и заплашва ли човечеството?

През 2020 г. ситуацията се повтаря в друга жилищна сграда в Хонконг – повече от сто жители, трябваше да бъдат евакуирани от нея през нощта на 11 февруари – всички те разполагли с обща вентилационна система в баните и тоалетните. Засега има два заразени COVID-19 в жилищната сграда, но властите не искат да чакат появата на нови пациенти.

Медицинските експерти имат няколко съвета за защита на жилищата. Препоръчва се да се да се извърши преглед на вентилационните системи, както и редовно да проветряват жилищните помещения. В допълнение, трябва да миете подовете по-често с дезинфектанти Когато посещавате други места, особено обществени, да имате антисептици с вас за мебели, подове и стени. Необходимо е да имате имуномодулатори и антипиретици в домашната си аптечка.

Редовното проветряване в дома и често дизенфекциране на подове и повърхности може да предотврати появата на коронавирус в апартамента. Овлажнителят за въздух значително намалява рисковете от заболяването. В условията на централно отопление закупуването на овлажнител решава огромен брой здравословни проблеми. Изплаквайте носа си с физиологичен разтвор, той могже да бъде закупен в аптеката, заедно с устройства за промиване. Профилактично приемайте на витамини D и C, адаптогени (лекарства, които могат да повишат неспецифичната устойчивост на организма към широк спектър от вредни ефекти от физическо, химическо и биологично естество), например, елеутерококи, аралия, родиола, цинк и ацетилцистеин.

  Китай отрече разработването на смъртония коронавирус в лаборатория

Ако подозирате, че сте болни, консултирайте се с лекар. COVID-19 инфекцията протича при директен или много близък контакт с пациент, който има официално потвърдена диагноза. Съответно, за да се заразим с коронавирус, трябва да има история на контакт с носителя на потвърдена диагноза. Основна препоръка: обръщайте по-малко внимание на фалшивите новини.

Не пипайте котките
Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) съдържат важен момент по отношение на консумацията на продукти от животински произход – сурово месо, нестерилизирано мляко не трябва да се консумират и не трябва да се съхраняват с други храни, които не изискват термична обработка. В допълнение, СЗО съветва да се мият ръцете след контакт с животни (включително домашни животни) и в никакъв случай да не се докосват животни на пазари за птици. Домашните любимци не са опасни, подчертават специалистите, – невъзможно е да се получи коронавирус от тях (поне такива случаи не са установени до момента). Но салмонелата или Е. coli, които просто се предават на хората от животни, не е са по-малко опасни от COVID-19.

COVID-19 инфекцията се осъществява чрез директен или много близък контакт с пациент, който има официално потвърдена диагноза. Съответно, за да се заразим с коронавирус, трябва да има история на контакт с неговия носител

  Коронавирусът заразява хора от всички възрасти

Ако в къщата има болен, тогава няма нужда да се отделяте от него – това е абсолютно безсмислено, тъй като няма да повлияе на инкубационния период – вероятно сте вече заразени. -Ползването на медицински маски е неефективна манипулация, под маската микрофлората се възпроизвежда добре при дишане, влажна и топла, така че маската не е ефективен метод за профилактика. Ако живеете в район с остра вирусна инфекция, не е задължително да се разболеете – в общи линии всичко зависи от вашия имунитет. Най-важното е да имате достатъчно ниво на витамин D и да няма анемия. Хората, склонни към анемия с дефицит на желязо, които имат недостиг на витамин D, се разболяват много по-бързо и по-тежко.

Опитите да се изолираме от обществото – поне за времето на активното разпространение на коронавируса – се правят навсякъде. И това вече доведе до рязко увеличаване на тенденцията, която вече активно набира скорост през последните години – работа от къщи. Разбира се това не е приложимо в много случаи, когато физическото присъствие на човека е необходимо. Bloomberg, обаче,прогнозира скок в популярността на видео чатовете поради коронавируса: те ще заменят редовни срещи, а апартаментите ще заменят офисите. И все пак пълната изолация за повечето граждани просто не е възможна.

Основният и, както изглежда, най-ефективният съвет за защита срещу коронавирус до момента е препоръката да се мият ръцете след посещение на обществени институции, тоалетни, преди хранене, връщане от улицата.
Изследванията показват, че трябва да миете ръцете си с топла вода в продължение на поне 30 секунди, много внимателно, винаги със сапун, след което да ги избършете с чиста хартиена кърпа. По време на епидемии това трябва да се прави много по-често, защото често болестите се предават през мръсни ръце. Според проучване обаче, 50 процента от хората не мият ръцете си след издухване на носа, а 15 процента – след като отидат до тоалетната.

Според експерти, подобряването на епидемиологичната обстановка в градовете може да бъде благоприятствано от организирането на добри хигиенни условия в тоалетните, разположени в ресторанти, болници, образователни институции, търговски и развлекателни центрове, които всеки ден се посещават от огромен брой хора. Очевидно създаването на такива условия ще отнеме време – както и разработването на ваксина срещу COVID-19. Следователно, най-добрият съвет досега е да не изпускате ръцете си от поглед. А след като се върнете у дома, веднага ги измийте, оставяйки на коронавируса минимален шанс.

268