Как празнуват Коледа по света

Санта Клаус

От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените на този обичай се губят в дълбоката древност. Всяка страна има своя специфична традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече общи символи на празника.

Гърция

В южната ни съседка Гърция почитат свети Никола като закрилник на моряците. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пияна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа.

Германия

В Германия коледната подготовка започва още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците вярват, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет.

Австрия

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Зимна нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.

В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.

В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел“ с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.

Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си – така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ“ отсъстват от домовете си.

Италия

C една дума можем да резюмираме честването на Коледа в Италия: „Коледа у дома. Великден – където ти Видят очите!“

Действително 25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само и само да се върнат у дома за празничната нощ. Самото честване трае дни наред.

Децата репетират тържествени песнопения за концерта в църквата.

Навсякъде по къщите се отрежда място за яслата. На Коледа италианците ядат преди всичко риба и пържени меса. Задължително приготвят и така наречения „панетоне“ (вид козунак с грозде и мандарини). Не пропускат и пенливото вино. А подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият младенец Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Затова масата никога не се раздига в тази нощ, тя остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на обитателите на дома.

Празненствата в Италия започват 8 дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават на 6-ти януари. Тогава с метлата си долита милата, но грозновата магьосница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен.

Холандия

В Холандия традицията свързват със Свети Николаус, Синтер Клаас на холандски. Той бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че един беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети. На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта.

От тази легенда е произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.

През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.

Норвегия

В Норвегия за Коледа е прието домакините да скриват метлите в дома си. Според техните поверия така лишават от възможност вещиците и злите духове да ги откраднат и да направят злини и пакости в града.

Финландия

Във Финландия на Бъдни вечер семействата имат обичай да палят свещи и фенери и да отдават почит на починалите си роднини, посещавайки гробищата. Дори и тези, чиито роднини не са погребани наблизо, посещават гробищата и оставят свещ в памет на своите близки, погребани на друго място.

В навечерието на Коледа финландците имат по-необичайна традиция. Всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето.

Еленът също е на почест, но в тази страна Дядо Коледа идва „на крака“. Той напуска с впряга си „арктичната си хижа“, където живее цяла година и чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят от земята.

На 24 декември вечерта вечерята се сервира рано, към 17-18 часа. След което идва истинският Дядо Коледа, който раздава подаръците. За тази цел финландците имат специална служба по „набиране“ на кандидат-Дядо Коледа – студенти, бой-скаути. Въобще всички, които с удоволствие обличат, празничния костюм.

Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!

Швеция

Шведите започват да се подготвят за Коледа още от 13 декември, празник на Света Лучия. В 4-и век същата тази светица е помагала на християните, укриващи се в катакомбите, и им е носила храна и вода. И за да са й свободни ръцете, слагала на главата си светеща лампа. Днес тази традиция е все така уважавана в Швеция.

  Европейски столици се потапят във вълшебния дух на Рождество

В нощта на 13 декември, около 4 часа сутринта, най-малкото момиче от къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче, набодено на седем места от запалени свещи. След което то сервира на цялото семейство сладкиши и кафе. А на самата Коледа шведите ядат пушена риба, шунка, мляко с ориз и пият греяно вино и подсладена бира.

На Коледа преди зазоряване най-малкото момиче в семейството облича бяла рокля с червен колан. На главата си слага венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като Коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.

Франция

Във Франция подаръците не се носят от дядо Коледа, а от Пер Ноел. Така вярват децата и затова преди да заспят вечерта преди Коледа, те оставят обувките си пред камината, за да може Пер Ноел да ги напълни с подаръци.

В много френски домове на Рождество Христово поставят макети на ясли, които напомнят раждането на Христос. Характерен елемент на празника е шоколадовият сладкиш във формата на дънер, но празничното меню се различава в различните части на страната.

Австралия

Вместо с шейни на снега, австралийците по-скоро празнуват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия задължително идва със сърф.

За Коледа е задължително на масата да има коледен пудинг, в който се съдържа малко късче самородно злато. Счита се, че който намери късчето злато, ще се радва на голям късмет и благополучие през идната година.

В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

Една отколешна австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.

Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

Канада

Канада е една от редките страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло – с много сняг и… елени. Малки групи, преоблечени хора ходят по домовете, дрънчейки със звънци. Наричат ги „маскирани коледари“.

Навсякъде по улиците и магазините ще видите елхи, украсени с топки и гирлянди. И навсякъде „кончето на Дядо Коледа“.

Църквите също са огрени от стотици светлинки. Всяка седмица преди Коледа се запалва по една свещ на входа им. В Канада откриваме и проникналите европейски обичаи под формата на венци от елхови клонки на входа на къщите или апартаментите, както в Англия.

Подаръците се раздават по време на тържествената вечеря. Но канадците имат също традиция да излизат групом през нощта, за да съберат пари и лакомства, които ще раздадат на бедните.

Дания

Коледният период в Дания започва, когато палав елф на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на стари фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит „вълшебен бадем“. Традицията изненадващо наподобява нашата пита с паричка.

Чехия

Според преданията чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.

Англия

В Англия вярват в традиционния вариант на Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба. Докато всички спят, той обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището.

Отново песни и танци в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. А в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче, децата помагат на мама.

Коледното меню е представено от огромна пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителния коледен пудинг който се приготвя буквално от всички членове на семейството.

А католиците в Ирландия имат обичай да осветяват изцяло прозорците си. Цялото семейство със свещичка в ръка коленичи и се моли. След това свещичката на най-малкото дете или на най-младия от компанията се поставя в центъра на масата, а всички останали свещи се поставят на ръба на прозорците, за сочат пътя на Мария и Йосиф в нощ.

Ливан

Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат ги всеки ден, за да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се използват за украса на макети на яслата, в която се ражда Исус.

Русия

Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да“ или „не“, за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.

В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на светите апостоли.

  Честистито Рождество Христово!

Руската трапеза за празника се състои от 12 ястия, всяко едно от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, друга фигура навестява руските домове – Бабушка. Подобно на италианската Бефана тя отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до днес се скита да търси яслите. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки, че там е Божият син.

Испания

Испанската Коледа се нарича Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата да наблюдават танцьори на специфичен танц, наречен хота. Хората в Испания почитат кравите, защото според преданието, когато Исус се родил кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

Гваделупа

Тук Коледа се празнува при… 28 градуса на сянка! Един чудесен празник, но различен от другите. Антилците не познават снежната Коледа и започват да се приготвят за празника една седмица предварително. Естествено никой не тръгва да търси елха в тропическите гори! Всяко семейство си има собствено коледно дърво, изкуствено за жалост, но отрупано с топки и гирлянди. Един празник на човешката топлота и на гостоприемството.

Основните коледни ястия (специалитети) са пуншът и кървавицата. За да бъде по-ароматен пуншът, домакините изсушават на жаркото слънце кори от портокал и мандарина. Колкото до традиционната кървавица, цялата къща, дори съседите участват в приготвянето й. В навечерието на Коледната нощ антилците ядат свинско месо, а в празничната вечер се яде ориз и така наречените „дървени грахчета“ (нещо като ситните зърна на зрелия фасул). Това изисква традицията.

Всички пеят и заедно отиват в полунощ в църквата.

А през това бреме „татко Коледа“ минава и оставя подаръците!

Индия

Индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата, която трае два-три часа.

Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.

Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие.

Мексико

В Мексико на Коледа няма сняг, а грее жарко слънце, но това не ги спира да празнуват. Подготовката за Коледа започва от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. По време на коледните празници обичаят е хората да излязат на улицата със запалени хартиени фенери и малки статуи на Мария и Йосиф в ръка да чукат от врата на врата. Този ритуал наподобява възстановка на момента, в който Мария и Йосиф са търсили подслон. След тази обиколка отиват в катедралата и завършват вечерта с чупене на чинии като символ на отиващата си година.

В самата нощ децата и младежите играят играта „Пината“ – това са малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.

САЩ

Тук има повече от един начин за празнуване. Всъщност те са толкова, колкото са страните, от които са дошли заселниците?

По време на Коледа много американци изведнъж си спомнят, че прадедите им са дошли от различни страни. Така се появяват еврейските „звезди на Давид.

В навечерието на Коледа протестантските църкви имат служба, а католиците – среднощна меса. Те организират специални коледни пиеси: децата играят сцени, свързани с раждането на Исус. В тях участват истински животни, които понякога успяват да избягат…. Санта Клаус винаги пристига в навечерието на Коледа. Той идва през нощта и пълни дълги и разноцветни чорапи с подаръци.

Защо Коледа в Америка е толкова весела и ярка? Защото хората започват да мислят за нея още през август. През слънчевите си очила в най-голямата жега те изучават витрините на магазините, търсейки нови, оригинални украси за своите къщи и коледни дръвчета. Но истинското начало започва шест седмици преди Коледа. Точно тогава многочислените дядоколедовци завладяват улиците. Американците го наричат Санта Клаус. Този американски Дядо Коледа е бил вдъхновен от Свети Николас, защитника на децата. През 19 век един американски карикатурист пръв го изобразява с голям корем, бяла брада и червени дрехи. Вестниците сочат, че 60 % от американските деца между девет и десет години все още вярват в съществуването му!

В тези дни всички стават много заети. Хората бързат по улиците, обикаляйки магазините със списъци за покупки.

Децата слушат уличните музиканти и се възхищават на украсените коледни дръвчета, ангелчетата, които „летят“ из улиците, и многобройните цветни гирлянди. Близо до мексиканската граница хората украсяват градините си със свещи, сложени в кафяви хартиени пакети, наполовина пълни с пясък. Тези „луминариас“ идват от Мексико. На югозапад хората не планират тежка коледна храна, тъй като отиват на сърф следобед. А какво става с коледното дърво там? „Ние просто слагаме червени ленти по палмите!“ На североизток е студено. Червенокосите нюйоркчани отиват в специални ферми, за да отсекат своето коледно дърво. Някои го украсяват с гердани от пуканки, други с орнаменти от дърво и коприна. В своите градини американците създават цели сценки, където главният герой е Санта Клаус, управляващ шейната със северни елени.

 

148