Как родителите да разговарят с децата си тийнейджъри – 5 съвета

Отношения родител-тийнейджър

Лошата комуникация често се случва между родители и деца. В крайна сметка по-големите деца имат „свой собствен език“ и не винаги могат да се разбират с възрастните.

Щом разберете защо има проблеми с комуникацията между тийнейджърите и техните родители, ще се изненадате колко лесно могат да бъдат избегнати недоразумения.

Много родители са разочаровани, че тийнейджърите не ги слушат и не ги уважават. Някои възрастни също отбелязват, че молбата да се направи нещо просто, например да изхвърли боклука или да отиде до магазина, възмущава тийнейджърите.

От гледна точка на подрастващите, комуникационните проблеми често са причинени от склонността на родителите да коригират нещата, а не просто да слушат. Освен това децата често са склонни към силни емоции, което прави общуването много по-трудно.

Защо има проблеми с комуникацията между родители и тийнейджъри? По принцип всичко се дължи на хормонални промени. Тийнейджърите се променят както биологично, така и неврологично и психологически.

  9 грешки, които повечето родители правят най-често

5 често срещани причини за неразбиране между родители и юноши

Тийнейджърите живеят в настоящето
Родителите може да не се разбират с тийнейджър, когато например говорят за бъдещето. Фразата „Как ще влезеш в университет с такива оценки?“ децата ще пропуснат покрай  ушите си.

Съвет за родители: Ако искате да общувате по-добре с тийнейджъра, приемете, че детето ви не живее на същата времева линия като вас. Те не искат да мислят за бъдещето, защото живеят в настоящето. По-добре поговорете за тренировките през тази седмица.

Тийнейджърите контролират емоциите
В юношеска възраст децата често са водени от емоции. Не се опитвайте да общувате с тийнейджър в това състояние. Вместо това е по-добре да изчакате детето си да се успокои.

Родителите няма да могат да преминат от учител към треньор
Когато децата са малки, да бъдеш авторитет за тях е лесно. Вие сте учител, който ги защитава и преподава на всичко на света. Но младостта поставя началото на промяна в отношенията, когато децата ви искат независимост и равенство.

Съвет за родители: За да избегнете този капан за комуникацията, тествайте се. Опитайте да общувате с фрази от типа „Чудя се как приемаш това“ – винаги питайте за тяхното мнение. Също така, често им предлагайте вашата помощ.

Родителите поставят грешни въпроси.
Някои тийнейджъри казват, че родителите често питат: „Добре ли си?“ Тотговарят утвърдително, но все пак често могат да чувстват, че нещо не е наред с тях или техните връстници. Затова често и открито говорете с децата.

Родителите забравят какво е да си дете
Успешните родители винаги се опитват да накарат синовете или дъщерите си да бъдат по-организирани и да спестят пари за бъдещето. Но според децата те са просто тийнейджъри и искат забавление. Затова не контролирайте децата, въпреки че си искате да им помогнете.

48