Как се консервират домати в буркани

Консервирани домати

За да консервирате успешно домати, трябва задължително да използвате пресни домати, здрави с гладка повърхност и без каквито и да било петна. Друга важна особеност, когато купувате или берете домати за консервиране е, че трябва да отбирате напълно зачервени домати – узрели, без никакви зелени или бледо червени петна по тях.

След като сте отбрали най-подходящите домати трябва да ги измиете със студена вода и чак след това да започнете същинската част от консервирането.

Можете да ги оставите с ципите, а може и да ги обелите – това всъщност няма никакво значение при приготвянето им, разликата е само във вкуса, но и тя не е особено осезаема.

Нарязвате доматчетата на парчета или кубчета и ги добавяте в буркан, върху тях добавяте равна супена лъжица сол и магданоз.

Добавяте предварително смлени на машинка или настъргани на ренде добре узрели домати, като течността не трябва да стига ръба на буркана, за да има къде да се разширява, като се нагрее. Ако нямате под ръка достатъчно домати, можете да долеете вода.
Тук става дума за консервиране на домати в буркани с вместимост 800 гр (компотени).

  Бобена салата "Ропотамо"

Някои домакини предпочитат вместо магданоза да прибавят целина или босилек, а други слагат и от трите – във всичките си варианти става много вкусно и много ароматно, така че каквото и да добавите няма да сбъркате. След всичко това запечатвате добре бурканите с капачки и ги слагате да се варят – варенето на консервата е около 20 минути, след което оставете бурканите да изстинат.

Ако много държите доматите да бъдат обелени, първо ги залейте с вряла вода и веднага след това ги сложете в студена – така беленето ще стане изключително лесно и няма да ви отнеме прекалено много време.

Можете също да сложите доматчетата цели или срязани само на половини в буркана, ако не желаете да ги режете на кубчета.

369