Какво се слага на трапезата на Йордановден

Богоявление

Изпратихме Нова година и Васильовден. Следващият голям празник е вече на прага ни – Йордановден. Това е един от най-празнуваните именни дни в България. Много хора ще посрещат гости и изниква логичният въпрос какво да сложим на празничната трапеза? В тази статия ще видим кои са различните традиционни ястия и какви поверия съпътстват този голям празник.  Постните ястия трябва да преобладават на масата. Неща като постни сарми и постни пълнени чушки са перфектен избор. Трябва да има и прясно направена пита, която да разчупите. За любителите на месото все пак може да сложите кисело зеле със свинско, като не е добре местото да преобладава. Ако следвате традициите, може да проследите каква ще бъде прогнозата за времето – ако е студени и сухо, годината ще се радва на обилно плодородие.

Орехите и плодовете също имат своето място на трапезата за празника. Виното е напитката по избор, но в старите времена не е имало голямо разнообразие. Ако искате да сервирате нещо като супа, препоръчваме да приготвите постна боб чорба.

  Богоявление - интересни факти за празника

Според едно от поверията за празника небето се разтваря и каквото си пожелаете в този ден, ще се сбъдне.  Относно десертите – може да сварите жито, което да смесите със захар, стафиди и млени орехи и да го сервирате. Това спада към традиционните ястия.  Независимо какво решите да сложите на трапезата, ви пожелаваме да бъдете здрави и щастливи и да се съберете с любимите си хора. Добри поводи за това винаги ще има, а ние трябва да спазваме и уважаваме традициите. Все пак това ни е запазило и съхранило като народ.

239

Mr. Jackson
@mrjackson