Kaкво се случва с тялото ни, когато прекалим с яйцата?

Яйца

Пържени или варени – независимо от това как ги консумираме, яйцата съдържат голямо количество холестерол. Лекарите предупреждават, че неразумната им консумация води до куп здравословни проблеми. Но въпреки всичко, както при всеки здравословен дебат и в случая има контрааргумент, потвърждаващ, че това, което наистина има значение, е броят на консумираните яйца.

Съществуват доказателства, според които умерената консумация на яйца всъщност се оказва полезна за нивата на холестерола. Ето какво точно се случва с тялото ни, когато прекалим с яйцата.

1. Повишават се нивата на холестерола

Това не е мит. Едно голямо яйце съдържа 186 милиграма холестерол, което е повече от половината от препоръчителния прием от около 300 милиграма. Фитнес треньорът и писател Кийрън Найт, изтъква, че според някои нови доказателства, холестеролът е по-вероятно да се произвежда в черния дроб, отколкото се абсорбира от храната.

2. Повишава се рискът от сърдечни заболявания

Лошият холестерол често повишава рисковете, свързани със сърдечни заболявания. Д-р Рашми Бякоди е категорична, че пациентите с риск от сърдечно-съдови заболявания трябва да ограничат приема на яйчен жълтък. Тя припомня, че като цяло лекарите препоръчват да се преустанови консумацията на яйчни жълтъци след инсулт или инфаркт на миокарда. Д-р Бякоди изтъква резултатите от няколко изследвания, според които яйцата могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. В едно от тях е доказано, че веществото фосфатидилхолин, което се съдържа в тях, оказва отрицателно въздействие върху сърцето. Друго изследване доказва, че прекомерната консумация на храни с високо съдържание на холестерол е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртност в резултат от тях.

3. Възможни са стомашни неразположения – нарушено храносмилане и подуване на стомаха

Ако прекалите с консумацията на яйца, вероятно ще изпитате някои от следните симптоми – подуване на корема, газове или коремна болка. Всички сме усетили този страничен ефект след консумацията на голям омлет на обяд. Рискът от подуване на корема е най-висок при хората с недиагностицирана хранителна алергия или чувствителност към яйца.

  Как да регулираме нивата на холестерола без лекарства?

4. Повишава се инсулиновата чувствителност

Мазнините в яйцата могат да окажат неблагоприятен ефект върху кръвната ви захар, изразяващ се в инсулиновата резистентност. Това означава, че захарта в кръвта ви не се използва за производство на енергия по обичайния начин. В резултат на това панкреасът ви ще произвежда повече инсулин и нивата на кръвната захар ще се повишат. Сертифицираният диетолог Елиът Реймерс препоръчва при наличието на сърдечно-съдово заболяване или диабет тип 2 да се намали консумацията на яйца. Въпреки това, за да окажат яйцата подобни неблагоприятни ефекти, ще трябва да консумирате от тях значително количество по време на едно хранене. Според Healthline консумацията до три яйца на ден е достатъчна, за да се извлекат ползите за здравето от тях (като омега-3 мастни киселини и протеини), без да това да провокира неприятните странични ефекти, свързани с консумацията им.

277

Mr. Jackson
@mrjackson