Кардиолозите съветват как хората с хронични заболявания да се пазят от коронавируса

Сърдечно-съдова система

Хората в риск трябва да следват превантивни мерки.
Установено е, че един от най-утежняващите фактори за коронавирусната инфекция са сърдечно-съдовите заболявания. Затова хората, страдащи от такива заболявания, трябва да се грижат за себе си двойно.

Необходимо е стриктно да се спазва режимът на самоизолация, да се спазват правилата за здравословен начин на живот, хигиена и ограничения за контакт. Необходимо е да се приемат планирани лекарства, да се провежда самоконтрол на състоянието, като се използват достъпни методи (измерване на кръвно налягане, сърдечна честота, температура и др.). Ако е необходимо, трябва да се консултирате с лекар по телефона, влошаването на състоянието е индикация за викане на лекар у дома.

За да подобрите здравословния статус на сърцето, се препоръчва всеки ден да правите физически упражнения, например да правите лека гимнастика или да почиствате у дома. Също така в къщата често трябва да се проветрява.

Особено внимание трябва да се обърне на храненето. На първо място, трябва да консумирате поне 1,5 литра вода на ден. Яжте по-добре на малки порции, на интервали от поне 3 часа. На обяд трябва да се ограничи до супа или до секунда. Ако е възможно, увеличете количеството на плодовете и зеленчуците.

  Най-опасната възраст за здравето на мъжете и жените