Клякането е полезно за здравето. Защо?

Клек

Всяка става съдържа специална синовиална течност.
Няма нищо лошо в клякането, твърди новозеландският остеопат Филип Бийч, който е посветил част от новата си книга „Мускули и меридиани. Манипулация на формата“ на ползите от клякането. Нашите далечни предци, според експерта, не случайно са предпочитали да прекарат значителна част от времето си в клек.

„Това е поза, която е една от архетипните. Нашите далечни предци, живели преди много хиляди години, прекарвали значителна част от времето си в клек. Тоест тялото ни е пригодено за тази поза“, казва остеопатът.

Във всяка става на човешкия скелет, отбеляза Бийч, има специална синовиална течност, която действа като смазка. „Това е нещо като лубрикант, необходим за подхранване на хрущяла. За да се произведе течността в необходимото количество, ставата трябва да работи и да се сгъва. Ако ставата не се сгъва в пълния си обхват, тогава тялото може да реши, че тази става не е се използва и по този начин производството на синовиална течност може да спре “, каза Филип Бийч и добавя, че коленните и тазобедрените стави трябва да се сгънат в пълен обхват, за да работят правилно.

Докато клякате, коленете са сгънати докрай, така че ставите остават гъвкави и подвижни. Интересно е, че клякането е обичайно сред някои африкански племена, които в същото време могат да се похвалят с отлично здраве.

352

Mr. Jackson
@mrjackson