Кои мазнини стават за пържене и кои – не

В каква мазнина да пържим

Лекар разкри кое е най-полезното и кое е най-вредното олио за пържене

Диетологът д-р Дария Русакова разкри кое е най-полезното и най-вредното олио за пържене. Експертът подчертава, че пърженето в олио никога не е полезно. Но все пак има вариант вредата от него да се намали с употребата на подходящия продукт. Най-полезното и най-вредното олио за пържене Най-полезното олио за пържене, според експерта, е маслото гхи. То е устойчиво на високи температури. Растителните масла понасят по-лошо термичната обработка.
„По време на топлинна обработка всички масла придобиват канцерогенни свойства, така че е препоръчително да добавяте растителни масла в края на готвенето или вече в готовото ястие. Така можете да получите максимална полза от маслото “, обясни лекарят.
От пържене в зехтин диетологът призова да откажете. Единственото изключение са рафинираните растителни масла, които са специално създадени за пържене на храна. Но те не съдържат никакви полезни вещества. „Достатъчно безопасно е да пържите храна в кокосово масло. Точката им на димене е подходяща за термична обработка, следователно канцерогенните им свойства са сведени до минимум“, отбелязва д-р Русакова.
Палмовото масло се счита за най-опасното масло. Поради канцерогенните си свойства може да провокира развитието на рак. То става особено опасно при нагряване, допълва още д-р Русакова. „Най-коварната комбинация: палмово масло и захар. Смята се, че това е най-вредно за съдовете и води до развитие на атеросклероза”, подчертава специалистът. Лекарят препоръчва в диетата да се включат както растителни, така и животински мазнини. Нормата на растително масло е една супена лъжица, а на мазнините от животински произход – от 10 до 20 грама.
„Животинските мазнини участват в синтеза на витамини и хормони, така че те са важен компонент на диетата. Не е необходимо да ги изключвате от диетата си. Те са важни за младостта на клетките, клетъчната стена се състои от мазнини “, обобщава д-р Дария Русакова. Редовната консумация на растителни или полиненаситени мазнини намалява риска от инсулт. До този извод са стигнали учени от Американската кардиологична асоциация, които са провели изследване в продължение на 27 години, допълва още експертът. Средната възраст на участниците в експеримента е 50 години. В началото на изследването никой от тях не е страдал от сърдечно-съдови заболявания или рак. На всеки четири години участниците са попълвали контролен въпросник, отговаряйки на въпроси, свързани с диетата им.
В резултат на това участниците, които често са консумирали храни с растителни мазнини, са били с 12% по-малко застрашени от инсулт, отколкото тези, които активно са консумирали червено и преработено месо. Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

  Учените посочиха 5 продукта за дълголетие
0

Mr. Jackson
@mrjackson