Кои са трите най-смъртоносни инфекции за хората

Ваксина

Тялото е в състояние да преработи някои токсини и човекът успява да се пребори с последствията. Други токсини, обаче, могат да бъдат фатални.

Лекарката по инфекциозни болести Дария Панева отбеляза, че ботулизмът, тетанусът и дифтерията са сред трите производители на най-мощните отрови.

В процеса на развитието си те отделят смъртоносни екзотоксини, които определят естеството на хода на заболяването. Водещо в лечението и на трите инфекции е въвеждането на специфични антитоксични серуми.

  Създадоха превръзка, която сама диагностицира бактериални инфекции

3. Дифтериен бацил

Когато навлезе в лигавиците, той отделя токсин, който насърчава образуването на филми на мястото на проникване. След абсорбция в системната циркулация води до развитие на подуване на шията, увреждане на периферните нерви, сърдечния мускул и бъбреците.

 Дифтерия – какво е това?
Това е остро инфекциозно заболяване. Предимно засяга органите на сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система, както и надбъбречните жлези. На мястото на инфекцията възниква възпалителен процес с фибринозна плака.

Единственият начин да се предпазите от дифтерия и да предотвратите развитието на опасни усложнения е ваксинацията за деца и реваксинацията за възрастни.

Тази инфекция е най-опасна от епидемиологична гледна точка, тъй като се предава чрез въздушни капчици и се характеризира с развитието на огнища. Смъртността – 10-20%.

2. Тетаноспазмин и тетанолизин

Тези два екзотоксина се освобождават при навлизане на тетанус. Те засягат предимно нервите, нарушавайки предаването на сигнал между невроните, но засягат и централната нервна система и червените кръвни клетки. Заболяването е изключително опасно. Без адекватна терапия генерализираните форми в повечето случаи завършват със смърт. Дори при лечение смъртността е 10-70%.

1. Ботулинов токсин

0,00003 mg перорално е достатъчно, за да убие човек. Бактерията произвежда отровата, като „живее“ в продукти, които при готвене създават оптимални условия за нея.

Ботулизъм 
Това е хранително отравяне поради консумацията на храни, в които са се натрупали ботулинови токсини.

Въпреки факта, че ботулиновият токсин е на първо място по токсичност, ваксините не се използват за предотвратяването му. Това се дължи на факта, че неспецифичната профилактика е високоефективна.

Източници и симптоми на ботулизъм

За да се предпазите от ботулинов токсин, трябва да спазвате изискванията за готвене и съхранение на потенциално опасни продукти.

Ваксинацията срещу дифтерия и тетанус е включена в националните календари на повечето страни по света.