Кой е най-мощният витамин, защитаващ тялото от инфекции?

Витамин B3

Ниацинът прави организма имунизиран срещу опасни патогени на инфекциозни заболявания.

По света се появяват все повече резистентни на антибиотици бактерии, така че лекарите предупреждават  – ако това продължи, смъртността от суперинфекции ще започне да поставя тъжни рекорди. Новото откритие на учените обаче дава надежда за подобряване на ситуацията, особено що се отнася до борбата със суперинфекциите с витамин В3.

Витамин В3 (ниацин, витамин РР, никотинова киселина) се превърна в основата на ново лекарство, което показа невероятни свойства при тестване върху животни.  Тестовете върху лабораторни плъхове показват, че никотиновата киселина може да засили имунния отговор с около хиляда пъти – това е мощен ефект, който може да защити организма дори от най-патогенните супербактерии.

Ниацинът стимулира имунната система, като имунизира тялото дори срещу опасни патогени като устойчивия стафилококов ауреус. Проучванията показват, че приемането на дози витамин В3 може дори да спре прогресирането на ХИВ.

„Терапевтичният потенциал на витамин В3 все още се изучава активно, но предварителните данни показват, че той може да бъде широко използван в медицинската практика като част от лекарства за стимулиране на имунната система. В бъдеще се планира широк спектър от лекарства, базирани на това вещество“, казват учените.

102

Mr. Jackson
@mrjackson