Колачета за Бъдни вечер – постни кравайчета

Колачета

Рецептата:

Рецептата за колачета за Бъдни вечер е рецепта за бързи и лесни постни кравайчета, с които преди години домакините са закичвали коледарите посещаващи домовете им. Кравайчетата са вкусно допълнение към трапезата на Бъдни вечер, те се приготвят бързо и са много вкусни, което ги превръща в прекрасна идея за лесен хляб, който може да приготвяме целогодишно, подходящи са за сутрешната закуска, а също и за храна за изпът.

  Коледно дърво, от джинджифилови бисквити
  1. Първата стъпка от рецептата за колачета за Бъдни вечер е подготвката на брашното. Пресявате брашното, добавяте сухата мая и солта и разбърквате. Едната супена лъжица мед разбърквате в една чаена чаша топла вода, след което добавяте водата, заедно със зехтина към брашното и замесвате тесто. Разбърквате сместа първо с дървена лъжица, а след това омесвате с ръце. Месите тестото върху набрашнен кухненски плот до получавате на еластично тесто.
  2. Намазвате купа с мазнина и слагате тестото в нея, като намазвате и самото тесто, покривате го с кърпа и го оставяте да втаса на топло място за около час, или докато удвои обема си.
  3. Втасалото тесто размесвате отново. Разделяте тестото на 10-12 топки, след което всяка топка разточвате на фитил с дължина около 40-45 см. Усуквате крайчетата на всеки фитил, за да се оформи колаче след което ги поставяте в тава, в която сте сложили хартия за печене. Разбърквате втората лъжица мед с ⅓ чаена чаша вода. Така оформените колаци намазвате със сладка вода и поръвате със сусам. Оставяте във фурна на 50 градуса за около 10 минути, за да втасат отново, след което засилвате фурната на 180 градуса и печете докато колаците придобият апетитен златист цвят.

Рецептата за колачета за Бъдни вечер – постни кравайчета е изпълнена.

168