Коронавирусът заразява хора от всички възрасти

Коронавируса в цифри

Световната здравна организация (СЗО) изследва огнището на новия коронавирус COVID-2019 в Китай и стигна до заключението, че са засегнати всички възрастови групи. Това заяви ръководителят на експертната комисия по отговора на вируса на Държавния комитет по здравеопазване на Китай Лианг Ваниан, съобщава ТАСС.

„Това е нов тип патоген, следователно, никоя възрастова група няма имунитет от нов тип коронавирус, те лесно могат да се заразят“, казва Уаниан.

Експертите на СЗО са работили в Пекин, Ухан, Гуандун и Съчуан. Според резултатите от тяхната работа средната възраст на пациентите е 51 години. 77,8 процента от всички заразени са хора на възраст 30-69 години. В приблизително пет процента от случаите вирус е установен при контакти със заразени.

Данните сочат, че при 80% от случаите, заболяването протича със слаби симптоми и липса на усложнения. 14% от заболелите получават сериозни усложнения – пневмонии, проблеми с дишането. При 5% от заболелите настъпват критични усложнения, дихателна недостатъчност, септичен шок. Смъртността при този вирус е около 2 %, което е по-малко в сравнение с предишните епидемии от подобни коронавируси – SARS през 2002-2003 – около 9% и MERS – Коронавирус на близкоизточен респираторен синдром през 2012-2015, при който от инфекцията умираше всеки 3-ти заболял.
Честотата на смъртните случаи е най-висока при хората над 70 години, при децата и хората до 50 г е под 1 %.

  Какви грешки допускаме при защитата от коронавируса

Според генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейес, огнището все още не е преминало от епидемия в пандемия, но има такъв потенциал.

Към 24 февруари 80 хиляди души са заразени от COVID-2019. 2620 пациенти са починали, повече от 25 хиляди са излекувани. В Русия бяха открити двама заразени. Те преминаха успешно лечение.

 

Вижте още:

Пикът на коронавирусната епидемия отмина, твърди СЗО

Около 200 души се се разболяли повторно от коронавирус

В Китай съобщиха за открита ваксина срещу Коронавируса

Какво е коронавирус и заплашва ли човечеството?

 

359