Ламите може би държат ключа за справяне с коронавируса

Лами

Антителата, получени от лами, могат ефективно да блокират коронавируса SARS-CoV-2, който задейства пандемията COVID-19.

Коронавирусът SARS-CoV-2 прониква в човешкото тяло с помощта на специален протеин, който му позволява ефективно да атакува човешките клетки. Учените са решили да намерят средство, с което да блокират този протеин, съобщава списанието Cell.

Средство, способно да устои на причинителя на коронавирусна инфекция, се оказа съединение на базата на два вида антитела, открити в тялото на лама.

Според Джейсън Маклелан от Тексаския университет, съавтор на изследването, предварителните тестове показват висока ефективност.

„Антителата трябва да бъдат инжектирани в човешкото тяло като ваксина. Ефективността на лекарството ще бъде максимална, ако се прилага в рамките на един месец преди предполагаемата инфекция. Но антителата са не само ваксина, но и инструмент, който може да предотврати сериозни усложнения на COVID-19 при заразени пациенти.“ – каза Маклалан, добавяйки, че проектът за търсене на антитела срещу коронавируси стартира още през 2016 г. – в началото учените търсеха лекарство за SARS-CoV-1 и MERS-CoV.

  Епидемия от паника: 6 съвета как да се успокоите и да не заразите децата с тревожност
252