Меденки с глазура по класическа рецепта

Меденки с глазура

Ароматът на меденки е ароматът на Коледа. Коледа вече отмина, но гладът за меденки си е тук. Защото макар и да ги свързваме най-често с Коледа, меденките са не само коледни меденки, те са едни от най-лесните и най-масовите сладки. А това е така, защото освен това са и точно толкова ароматни и вкусни.  Ако тези симпатични дребни сладки са пропуснали вашата коледна трапеза, то е време да включите коледните меденки. Или пък за кафето на другия ден!

Необходими съставки:

яйца – 2 броя
олио – 1 чаена чаша
пудра захар 1 чаена чаша
мед – 1 кафена чаша
хлебна сода – 1 чаена лъжица
канела – 1 чаена лъжица
брашно – 600 грама
За бяла глазура айсинг
белтъци – 1 брой
пудра захар – 1 чаена чаша
лимонов сок – 1 кафена лъжица
За шоколадова глазура
шоколад – 100 грама
краве масло – 1 чаена лъжица

Рецептата:

Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.

Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.

  Коледа – традиции и обичаи в България

Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.

Печете меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.

За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура.

Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени

  Сиропиран тиквеник за Бъдни вечер

Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

359