Най-големите заблуди, свързани с Коледа

Рождество

Коледата – този най-светъл семеен празник и тържество на християнските добродетели е същевременно символ на голямото преяждане и на многото заблуди. Ето най-разпространените от тях.

Божият син е роден в ясла

Поне така се твърди. Но е погрешно. Никъде в Библията не се споменава нищо за ясла, споменава се само това, че наблизо е имало вол и магаре. Оттук и заключението, че рождествената сцена е в ясла. А мястото на всяка ясла е в конюшнята.

Дядо Коледа е творение на „Кока-Кола“

Това твърдение също издиша. Вярно е, че историческата личност Свети Николай Мирликийски и епископ на Мира е бил човек по-скоро със стройна фигура. Но не производителят на безалкохолната напитка, а един германски имигрант в САЩ за първи път е изобразил добрия старец такъв, какъвто го познаваме днес: закръглен и със зачервени, издути бузи.

Томас Наст, родом от германската област Пфалц, нарисувал през 1862 година за списание „Harper’s Weekly“ добродушния и белобрад старец като приносител на дарове. Неговият „Санта Клаус“ се наложил бързо и до днес първообразът му е използван за изобразяването на Дядо Коледа.

  История на коледната елха

Коледата е бяла…

Статистиката сочи, че снежните Коледи са по-скоро изключение, отколкото правило. Дори в Мюнхен, където обичайно е най-заснежено в Германия, само две от всеки пет Коледи са бели. И колкото пó на север се върви, толкова по-зелено става.

… и настъпва на 24 декември

Грешка! На 24-ти отбелязваме Бъдни вечер. Неслучайно германците наричат празника „Свята вечер“ (Heiligabend) – т.е. вечерта, която предшества големия празник Рождество Христово.

На 26 декември всичко свършва

Според католическия канон, Коледа не приключва на втория ден от коледните празници – 26 декемви, нито на 6 януари, Богоявление. Празникът всъщност продължава чак до Сретение Господне (2 февруари). На този ден божията майка Мария отишла с Младенеца в храма, за да го представи на Бога, както изисквал Мойсеевият закон. Поверието гласи, че на 40-тия ден след раждането на мъжка рожба майката е чиста и отново може да прекрачва Божия храм.
На Фарьорските острови Коледата продължава цели 21 дни, а на Филипините – от 16 до 24 декември. Филипинците вярват, че ако ходят на черква всеки ден по време коледните празници, всичките им желания ще се изпълнят.

  Коледни джинджифилови бисквити

Коледната елха – прастара традиция

Мнозина са убедени, че обичаят да се украсява дърво за Коледа е много стар. В действителност традицията води началото си едва от 19 век, като първоначално само богатите са можели да си позволят да притежават жива елха за празника. Именно те обаче слагат началото на истинска надпревара в украсяването, пред която днешните представи за скъпа или разточителна украса направо бледнеят. Така например през 1807 г. по-малкият брат на Наполеон – Жером Бонапарт – отрупал елхата си със свидетелства за направени от него дарения на поземлени имоти.

246

Mr. Jackson
@mrjackson