Направете сами натурални ароматизатори за дома

Домашен ароматизатор

Искате къщата ви да има свой специален аромат? Нищо по-лесно от това – ще ви покажем как да направите естествени ароматизатори сами.

Мирис номер 1. Портокали, канела, карамфил и анасон

Струва ми се, че това е един от най-ароматните, топли и зимни аромати. През зимата винаги се забавлявахме, като правехме таралежи от портокал и мандарини със забодени карамфилени цветчета отгоре. Такъв ароматен и бодлив портокал ще ухае чудесно цяла седмица.

Как да го направите? Нарежете портокала на кръгчета, добавете няколко пръчици канела, 8-10 пъпки карамфил и няколко звезди анасон. Съотношението може да се променя, в зависимост от това коя конкретна миризма предпочитате.

Мирис номер 2. Лимон, розмарин и ванилия

Как да го направите? Точно както портокала, нарежете един лимон на филийки. Сложете всичко в буркан, добавете 3-4 стръка розмарин и няколко капки екстракт от ванилия.

Мирис номер 3. Екстракт от лайм, мащерка, мента и ванилия

Как да го направите? Нарежете лайм на кръгчета, добавете няколко клонки мащерка, няколко капки ванилов екстракт и мента. Ако нямате прясна мента и мащерката – можете да добавите щипка суха. Напълнете всичко с вода.

  Ароматни свещи и плодове с дъх на зима

Мирис номер 4. Портокал, джинджифил и бадеми

Как да го направите? Нарежете портокала на кръгчета и го сложете в буркан. Можете да използвате джинджифила пресен (тогава той също трябва да бъде нарязан на кръгчета) или на прах (подправка). Бадемовата есенция също се продава в много магазини. Истинските бадеми, за съжаление, няма да дадат толкова богата миризма.

Мирис №5. Елхови клонки, индийско орехче и дафинов лист

Как да направите? Този път нищо не трябва да се пълни с вода. Поставете елховите клонки в буркан, добавете там няколко дафинови листа. За да започнат да миришат, по-добре е да ги натрошите малко. Сложете малко индийско орехче в буркан и настържете малко.

Как работят естествените ароматизатори?

Всичко това се подрежда в буркан и се пълни с вода. За да започне сместа да излъчва аромата си, тя трябва непрекъснато да се нагрява, както е при ароматните масла, добавени към водата. Можете да използвате стойки за фондю, usb-нагреватели за напитки, нагреватели за чайници със свещи.

Бурканите се съхраняват в хладилник за 1-2 седмици. Тоест можете да приготвите няколко вкуса едновременно и да получите „загряването“, което най-много отговаря на настроението ви. Те също могат да бъдат замразени и тогава те ще се съхраняват много по-дълго, но е по-добре да направите това без вода.

221