Необикновените качества на зеления лук

Зелен лук

Експерт по хранене препоръчва яденето на зелен лук, за да се предотврати хипертонията.

Халед Юсеф, експерт по хранене, препоръча яденето на зелен лук, за да се предотврати хипертонията. Зеленчукът има и други ползи за здравето, включително подобрена функция на черния дроб.

Както обясни специалистът, консумацията на зелен лук помага да се възстанови функционирането на съединенията на азотния оксид, които допринасят за разширяването на артериите, което увеличава кръвообращението в организма и намалява риска от повишено кръвно налягане. Следващият бонус от употребата – антиоксиданти, които се съдържат, анулират ефекта на свободните радикали, намалявайки оксидативния стрес и свеждайки до минимум усложненията от диабет.

В допълнение, тези вещества инхибират ензимите алфа-глюкозидаза, които превръщат въглехидратите в прости захари по време на храносмилането, което забавя отделянето на глюкоза в кръвта, така че да няма рязко повишаване на кръвната захар след хранене.

Зеленият лук помага също  на черния дроб. Експерт по хранене посочва изследвания, които показват, че яденето на зелен лук променя нивото на ензимите, възстановява клетките и намалява възпаленията на жизненоважната ендокринна жлеза. Тъй като високият холестерол в организма е един от рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, флаванолите в зеления лук могат да намалят тези нива, защото той съдържа съединение, известно като кампферол. Освен това фибрите в него увеличават отделянето на жълти киселини в изпражненията, което спомага за понижаване на холестерола в кръвта.

  Френска лучена супа - как да приготвим тази класика

Сред другите предимства на употребата: минимизиране на възпалителните процеси в червата поради съдържанието на витамин К, укрепване на костите, което е свързано с витамин С, който участва в производството на колаген, който поддържа здравината на костите.

545